PPSC Important Solved MCQs for Preparation of Lecturer Health and Physical Education Test

PPSC Important Solved MCQs for Preparation of Lecturer Health and Physical Education Test

1 2004 Olympic games held in __________ Greek

2 Athletics are also called the base of _____________ Olympic Games

3 Duration of Sarkal Kabadi match ___________ 40 min

4 First President of Pakistan Golf Federation ______________ Justice A R Karnees

5 For winning the game lead is required __________ 2

6 Height of Nanga Parbat ___________ 8125 m

7 How many lanes on track ____________ 8

8 How many substitute players in Valley Ball team __________ 6

9 How many umpires in Base Ball __________ 4

10 In 100 m women hurdles competition distance between hurdles _____________ 8.5 m

11 In 110 meter men hurdle race the height of hurdles ___________ 1.067 m

12 In 2006 Asian Games how many countries participated in Kabadi ____________ 12

13 In which year Pakistan won ODI world cup __________ 1992

14 Judo is introduced in Olympic game__________ 1964

15 Old name of Pakistan Golf Federation ____________ Pakistan Golf Union

16 The game of Chess started from ___________ 3000 BC

17 The stick which is used to hit the ball in Golf is called _________ Club

18 Total height of K-2 ____________ 8516 m

19 Total number of player in Cricket team __________ 11

20 Total Number of players in Beach Valley Ball Game ____________ 2

21 Total weight of Table Tennis Ball ______________ 2.7

22 Weight of Valley Ball ball is________ 9 to 10 ounce

23 What is the lowest score in in ODI cricket record __________ 43 runs

24 When Asian Kabadi Federation is established ____________ 1978




25 When Base Ball started in Pakistan _________ 1992

26 When first Asian Kabadi Championship held ________ 1980

27 When first FIFA World Cup held __________ 1930

28 When first time Basketball introduce in Olympic Games __________ 1940

29 When International Polo Federation was established ________ 1983

30 When Pakistan first time participate in Davis Cup ____________ 1948

31 Which Country first of all introduce Chess __________ Hindustan

32 Which device used to measure the wind velocity __________ The wind gauge

33 Which is the biggest race in Olympic games ______________ Marathon Race

34 Which is the highest mountain in Pakistan ___________ K-2

35 Which player won more titles of Tour de France _________ France

36 Which team won First FIFA world Cup ____________ Uruguay

37 Which team won the world cup 2007 _________ Australia

38 Width of Valley Ball courts lines __________ 5 cm

39 ___________Tendon located in the posterior side of the lower leg. Achilles

40 ___________The main mass of nervous tissue, typing between sensory receptors, which acts as an integrating centre. Central nervous system

41 ___________The term used to describe an aggregation of body cells with specialized structure and function. Tissue

42 _________is psychological study of moral principles? Axiology

43 _______Is the residual fluid of blood left after removal of the cellular elements. Plasma

44 _______Is the science, which deals with the description of the structure of cells, tissues, organs and organisms. Anatomy

45 ‘Pele’ is related to which game? Swimming

46 ‘Stimulus Response Theory’ was given by? E. L. Thorndike

47 18.29 M Triple jump record is of Jonathan Adword

48 2008 Olympic games held in which country __________ China

49 2011 world cup held in which country _________ All of these

50 2nd name of athletics is _______________ Track and Field Exercises

Important Solved MCQs Questions Answers Health Physical Education Subject Related

Important Solved MCQs Questions Answers Health Physical Education Subject Related
1- When first world Cup Squash held _______
a)   1983
b)   1984
c)   1985
d)   1986
2- When Pakistan First time play the Squash at International level ___________
a)   1949
b)   1950
c)   1955
d)   1956
3- Old name of Squash is __________
a)   Rackets
b)   Binfel
c)   Steel hit
d)   Green ball
4-Number One player of Squash in Pakistan __________
a)   Shahid Zaman
b)   Jhangir Khan
c)   Mansor Zaman
d)   Zark Jahn
5-World Open Squash 2008 where held __________
a)   England
b)   Italy
c)   China
d)   America
6-Where first Tour de France held __________
a)   1902
b)   1903
c)   1904
d)   1905
7- Which player won more titles of Tour de France _________
a)   France
b)   Italy
c)   Brazil
d)   Australia
8- Record of Tour de France is ____________
a)   39.5 Km
b)   40.5 km
c)   45.5 km
d)   43.5 km
9-Which player make the fastest world record _________
a)   John Haward
b)   Ben Thomas
c)   Smith
d)   Jack warner
10-Which is the fastest cyclist in England __________
a)   John Haward
b)   David Le Grays
c)   Will Smith
d)   John will
11-When cycling is introduced in Olympic Games_________
a)   1992
b)   1994
c)   1996
d)   2000
12-Cycling is the national game of_________
a)   Italy
b)   France
c)   Germany
d)   Brazil
13-Who is the inventor of the cycle_________
a)   Crack Patrick
b)   Colmbo
c)   Graham bell
d)   Charles
14-When the competition of boating introduced in Olympics Games______
a)   650 B.C.
b)   648 B.C.
c)   646 B.C.
d)   644 B.C.
15-When wrestling is introduced in Olympics Games_________
a)   1900
b)   1904
c)   1908
d)   1912
16-When the famous Muslim wrestler Gama become world champion________
a)   1901
b)   1911
c)   1921
d)   1931
17-What is the real name of Gama__________
a)   Muhammad Irfan
b)   Ghulam Muhammad
c)   Muhammad Saleem
d)   Aktar Hussain
18-Which title is awarded to Imam Bakhsh wrestler_________
a)   Rustam-e-Hind
b)   Rustam-e-Jahan
c)   Rustam-e-Iran
d)   Rustam-e-Pakistan
19-How many categories in international wrestling________
a)   2
b)   3
c)   5
d)   8
20-When women wrestling introduced in Olympics Games______
a)   2000
b)   2004
c)   2008
d)   2012




21-When the Pakistani wrestler Muhammad Bashir won the bronze medal in
Olympics_________
a)   1956
b)   1960
c)   1964
d)   1968
22-In 1962 Asian games how many medals  won by Pakistan in wrestling_______
a)   10
b)   11
c)   12
d)   14
23-In 1970 Asian games how many medals  won by Pakistan in wrestling_______
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
24-Which is the national organization of table tennis________
a)   Pakistan Table tennis Federation
b)   Pakistan Tennis federation
c)   Pakistan Football Federation
d)   Pakistan Table Tennis  Committee
25-Which is the international organization of table tennis________
a)   International Table Tennis federation Association
b)   International Table Tennis federation
c)   International Table Federation
d)   International Table Tennis Association
Answers
1. B
2. B
3. A
4. A
5. A
6. B
7. A
8. A
9. A
10. B
11. C
12. B
13. A
14. B
15. B
16. A
17. B
18. A
19. A
20. B
21. B
22. D
23. B
24. A
25. B

Health Physical Education Related Sample MCQs Questions Answers Practice Test

Health Physical Education Related Sample MCQs Questions Answers Practice Test

1-Length of Javelin for women _______________
a) 2.10 m
b) 2.20 m
c) 2.30 m
d) 2.40 m2-Angle of javelin through ____________
a) 30
b) 40
c) 29
d) 31
3-Weight of Javelin for men ____________
a) 600 g
b) 800 g
c) 400 g
d) 900 g
4-Weight of Javelin for women ___________
a) 600 g
b) 700 g
c) 500 g
d) 400 g
5-When Javelin through introduced in Modern Olympic games first time ____________
a) 1900
b) 1904
c) 1908
d) 1912
6-Time allow the athlete for jump __________
a) 20 sec
b) 30 sec
c) 40 sec
d) 60 sec
7-High jump runway distance _____________
a) 12 m
b) 13 m
c) 15 m
d) 14 m
8- How many lanes on track ____________
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
9-Standard track total distance is ____________
a) 300 m
b) 200 m
c) 400 m
d) 800 m
10-In 400 meter race last athlete Stagger ____________
a) 7.01 m
b) 7.42 m
c) 7.67 m
d) 7.80 m
11- When FIFA established ___________
a) 1904
b) 1905
c) 1906
d) 1907
12- When first FIFA World Cup held __________
a) 1920
b) 1926
c) 1930
d) 1940
13-Which country won most FIFA world cups ___________
a) Brazil
b) Germany
c) Italy
d) France
14- How many members of FIFA at 2008 _____________
a) 208
b) 209
c) 376
d) 211
15- Where FIFA house build in Pakistan_____________
a) Islamabad
b) Karachi
c) Lahore
d) Multan
16- Total Length and width of Football ground is _________
a) 100 & 70
b) 120 & 80
c) 120 & 90
d) 90 & 70
17- Which country won 2002 world cup ____________
a) Brazil
b) Germany
c) Korea
d) Italy
18- Which team won First FIFA world Cup ____________
a) Uruguay
b) Brazil
c) Germany
d) France
19-In which year women football introduced in Olympic games __________
a) 1992
b) 1996
c) 2000
d) 1988
20- Total time of break or interval in Football _____________
a) 15 min
b) 30 min
c) 45 min
d) 20 min
21- The game of Chess started from ___________
a) 3000 BC
b) 2000 BC
c) 1000 BC
d) 500 BC
22- In which country the education of chess is given in schools _________
a) Russia
b) China
c) France
d) Rome
23- Which Country first of all introduce Chess __________
a) Italy
b) Hindustan
c) Russia
d) China
24-Which city is call home of Chess _________
a) Venues
b) Delhi
c) Masco
d) New York
25-How many years Jhangir Khan remain Unbeated _________
a) 5 years
b) 7 years
c) 8 years
d) 3 years

Answers

1  B

2  C

3  B

4  A

5  A

6  D

7  C

8  C

9  C

10  C

11  A

12  C

13  A

14  A

15  C

16  B

17  A

18  A

19  B

20  A

21  A

22  A

23  B

24  A

25  A