PPSC Lecturer Math Exam Questions Answers MCQS

PPSC Lecturer Math Exam Questions Answers MCQS Past Papers
1.To find asymptote parallel to y axis put coefficient of highest power of.
A. X is equal to zero
B. Y is equal to zero
C. Xy is equal to zero
D. None of these
ANSWER: B

2.To remove xy term by rotation, we find Cot(2a) = —-.
A. (A-C)/2B
B. (A+C)/2BS
C. (A-C)/2A
D. None of these
ANSWER: A

3.In translation of axex direction remains same while the origin is changed.
A. True
B. False
ANSWER: A

4.In rotation of axex, direction is changed while origin remains same.
A. True
B. False
ANSWER: A

5.The singular points have —- main types.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
ANSWER: B

6.Every node is a cusp.
A. True
B. False
ANSWER: B

7.Every cusp is a singular point.
A. True
B. False
ANSWER: A

8.Two diameters are said to be conjugate when each bisects chords ____ to each other.
A. Differ
B. Parallel
C. Perpendicular
D. None
ANSWER: B

9.In conic the semi-latus rectum is the ____ between the segments of a focal chord.
A. Geometric mean
B. Arithmetic mean
C. Harmonic mean
D. Both A and C
ANSWER: C

10.If f”(x)>0, at some point the curve is.
A. Concave upward
B. Concave downward
C. Convex downward
D. Both A and B
ANSWER: D

11.B2-AC > 0, the locus is.
A. Hyperbola
B. Two increasing line
C. Ellipse
D. Both A and B
ANSWER: D

12.If the point x is distinct from x then it is called.
A. Radius of the nbhd
B. Deleted nbhd
C. Both A and B
D. None
ANSWER: B

13.If {Sn} converges to l, l is called.
A. Limit of sequence
B. Convergent sequence
C. Divergent sequence
D. None
ANSWER: A

14.A convergent sequence is called a null sequence, if it converges to.
A. 1
B. 0
C. -1
D. Infinity
ANSWER: B

15.If a sequence is convergent then it is.
A. Bounded
B. Unbounded
C. Convergent
D. None
ANSWER: A

16.The point where coordinate axis intersects a surface is called an.
A. Intersection
B. Intercept
C. Curve
D. None
ANSWER: B

17.If B2-AC<0 then locus is.
A. Parabola
B. Hyperbola
C. Ellipse
D. Circle
ANSWER: C

18.A car park is 60ft by 140ft.If each of the measurements is uncertain by 3 in, the maximum area is.
A. 241/4 sq.ft
B. 441/8 sq.ft
C. 237/4 sq.ft
D. 513/8 sq.ft
ANSWER: B

19.If a curve is rotated about a straight line, a surface is generated is called.
A. Axis of rotation
B. Surface of revolution
C. Both A and B
D. None
ANSWER: B

20.A bounded monotonic increasing sequence converges to its.
A. Least upper bound
B. Greatest lower bound
C. Both A and B
D. None
ANSWER: A

21.Volume of tetrahedron has its vertices at the points A(1,-1,2), B(2,0,1), C(0,-2,1), D(-2,2,1) are.
A. 2
B. 3*sqrt(2)
C. 4
D. 6
ANSWER: A

22.A function is said to be strictly increasing on a set SCR, if.
A. f(x1) < f(x2)
B. f(x1) > f(x2)
C. f(x1) less than and equal to f(x2)
D. f(x1) greater than and equal to f(x2)
ANSWER: A

BS Math Entry Test Solved MCQS Past Papers pdf

BS Physics Entry Test Solved MCQS Past Papers pdf download online practice test

1.X+y≤3 equivalent to.
A. X+y+s =3
B. X+y-s=3
C. X+y-3=0
D. None of these
ANSWER: A

2.3x+y ≥-5 equivalent to.
A. 3x+y+s=-5
B. -3x-y+s=5
C. Aor B
D. None of these
ANSWER: B

3.Minimization of function -f(u,v,w,x,y) is equivalent to maximization of.
A. f(x)
B. f(u,v,w,x,y)
C. -f(u,v,w,x,y)
D. None of these
ANSWER: B

4.F=4x+2y+3z is called.
A. Linear function
B. Graph function
C. Square function
D. None
ANSWER: A

5.A point where objective function takes maximum or minimum value is called.
A. Point
B. Optimum solution
C. Curve
D. None
ANSWER: B

6.Vectors are a special case of.
A. Vector
B. Gradient
C. Matrices
D. None
ANSWER: C

7.If A+B has order 2by 2 then total entries of A are.
A. 5
B. 4
C. 8
D. None
ANSWER: B

8.5B=2B+—
A. 2B
B. 3B
C. 4B
D. None
ANSWER: B

9.AI=IA=A then I is called —- matrix.
A. Strong
B. Weaker
C. Unit
D. None
ANSWER:

10.The matrix 5I is called.
A. Unit matrix
B. Identity matrix
C. Scalar matrix
D. None
ANSWER: C

11.If order of x is n x n Then x^o=_______.
A. O matrix
B. I
C. X
D. Non
ANSWER: B

12.If order of 〖(4A)〗^t is 5×5 Then order of A is.
A. 25
B. 8
C. 5
D. Non
ANSWER: D

13.If order of x is n x n Then order of x^o is.
A. O matrix
B. N
C. 0
D. Non
ANSWER: D

14.If matrix A is of order 3×4 and matrix B is of 4×3 then A+B is.
A. O matrix
B. Matrix A
C. Matrix B
D. Non
ANSWER: D

15.If 5(AB)=.
A. A^5 B
B. (5A)(5B)
C. (5A)B
D. Non
ANSWER: C

16.A constant of integration is involved in the definite integrals.
A. True
B. False
ANSWER: B

17.The Taylor series is derived from the Maclurine series.
A. True
B. False
ANSWER: B

18.Maclurine series is a special case of Taylor series.
A. True
B. False
ANSWER: A

19.The graph of Exp(x) is —-.
A. Strictly increasing
B. Steadly increasing
C. Strictly decreasing
D. Steadly decreasing
ANSWER: A

20.The tangent and normal lines at a point are perpendicular to each other.
A. True
B. False
ANSWER: A

21.Using general notation the length of major axis of an ellipse is.
A. L = 2a
B. L= 3a
C. L = 4a
D. None of these
ANSWER: A

22.X= [email protected], y = [email protected] are parametric equations of —–.
A. Circle
B. Ellipse
C. Hyperbola
D. Parabola
ANSWER: B
23.X= [email protected], y = [email protected] are parametric equations of —–.
A. Circle
B. Ellipse
C. Hyperbola
D. Parabola
ANSWER: A

KPPSC Math Lecturer Sample Past Papers 45 Important MCQS

KPPSC Math Lecturer Sample Past Papers 45 Important MCQS download in pdf

1.Every non-empty set of real numbers which has an lower bond has the.
A. Infimum
B. Supremum
C. Both A & B
D. None of these
ANSWER: A

2.If f is monotonic increasing on [a, b] and is bounded on [a, b] then f is _____ on [a, b].
A. Integrable
B. Increasing function
C. Continuous
D. Decreasing function
ANSWER: A

3.Z={1,2,3,4,…}, the set is.
A. Bounded above
B. Bounded below
C. Not bounded above
D. Both A and B
ANSWER: B

4.A function which is one-one and onto at a time is called.
A. Bijective function
B. Increasing function
C. Decreasing function
D. None of these
ANSWER: A

5.The function f(x)=x3-3x+7 has a critical point at.
A. 2
B. 3
C. 2/3
D. 3/2
ANSWER: D

6.The function f(x)=2×2-8x+4 is increasing on the interval.
A. (-infinity,0]
B. [0,infinity)
C. [2,infinity)
D. [0,2]
ANSWER: C

7.Improper integral is also called.
A. Generalized
B. Infinite
C. Finite
D. Both A and B
ANSWER: D

8.Beta function is also known as.
A. Beta integral
B. Eulerian integral
C. Both A and B
D. None of these
ANSWER: C

9.Maxima and Minima occur.
A. Simultaneously
B. Once
C. Alternately
D. Rarely
ANSWER: C

10.A function defined from R->R is called.
A. Definite function
B. Real valued function
C. Both A and B
D. None of these
ANSWER: B

11.De L’ Hospital was the famous mathematician of.
A. French
B. German
c. American
D. None
ANSWER: A

12.If f’ is Integrable on [a, b] with b>a, then.
A. Integrate[f’=f(a)-f(b),lim a->b]
B. Integrate[f’=f(b)-f(a),lim a->b]
C. Integrate[f’=f’(a)-f’(b),lim a->b]
D. Integrate[f’=f’(b)-f’(a),lim a->b]
ANSWER: B

13.Euler was mathematician of.
A. France
B. German
C. Scotland
D. Swiss
ANSWER: D

14.The slop intercept form is also called.
A. Normal form
B. Parametric form
C. Straight line
D. Gradient form
ANSWER: D

15.The segment of the y-axis intercepted within the ellipse as the.
A. Major axis
B. Minor axis
C. Discriminant
D. None
ANSWER: B

16.Every bounded sequence is convergent.
A. True
B. False
ANSWER: A

17.Every open interval is bounded.
A. True
B. False
ANSWER: A

18.Every closed interval is finite.
A. True
B. False
ANSWER: B

19.Square root of 8 is a rational number.
A. True
B. False
ANSWER: B

20.The set S = {x : x is a real number and x < 5 }.
A. The set A is bounded above
B. The set A is bounded below
C. The set A is bounded
D. None of these
ANSWER: A

21.The sum of two irrational numbers is an irrational number.
A. True
B. False
ANSWER: A

22.If left hand limit and right hand limits of a functions are equaland finite at x = a, then — .
A. Function is bounded at x = a
B. Function is continuous at x = a
C. Limit of function exists at x = a
D. None of these
ANSWER: C

23.The constant function is always continuous.
A. True
B. False
ANSWER: A

24.The constant function is always bounded.
A. True
B. False
ANSWER: A

25.Every differeniable function is always continuous.
A. True
B. False
ANSWER: A

26.Every continuous function is always differentiable.
A. True
B. False
ANSWER: B

27.The absolute function is differentiable at x = 0.
A. True
B. False
ANSWER: B

28.The graph of a linear function is.
A. Straight line parallel to x axis
B. Straight line parallel to y axis
C. Straight line
D. None of these
ANSWER: C

29.The graph of absolute of x is.
A. V shaped
B. U shaped
C. Zigzag shaped
D. None of these
ANSWER: A

30.The Maclurine series is taken about.
A. X = – 1
B. X = 0
C. X =1
D. None of these
ANSWER: B

31.Mathematical modeling technique designed to optimize the usage of resources is called.
A. Function
B. Composition
C. Linear
D. Linear programing
ANSWER: D

32.IN LP (Linear programing ) we aim to optimize.
A. Variable
B. Objective
C. Condition
D. None of these
ANSWER: B

33.IN LP we need to satisfy.
A. Objective
B. Constraints
C. Variables
D. None of these
ANSWER: B

34.In LP we seek to determine.
A. Variables
B. Constraints
C. Conditions
D. None of these
ANSWER: A

35.Any solution that satisfies all the constraints of model is called.
A. Solvent
B. Insolvent
C. Feasible
D. None of these
ANSWER: D

36.A typical LP model may includes.
A. Many variables
B. Many constraints
C. A and B
D. None of these
ANSWER: C

37.The solution side of 6x+4y≤24 includes.
A. (6,1)
B. (1,6)
C. (8,1)
D. ( 0,2)
ANSWER: D

38.Point (4,5) satisfy.
A. X+y<9
B. X+y>9
C. X+y=9
D. None of these
ANSWER: C

39.X+y=0 is passes through ———–quadrants.
A. First
B. Second
C. Fourth
D. Band C
ANSWER: D

40.Equation of horizontal line is.
A. X+y=0
B. Y=4
C. X=4
D. None of these
ANSWER: B

41.Optimum solution is always associated with.
A. Line
B. Graph
C. Corner point
D. None of these
ANSWER: C

42.Identifying the extreme points of graph algebraically is called.
A. Simplex method
B. Graphical
C. Linear
D. None of these
ANSWER: A

43.For simplex method we convert the inequality constraints into.
A. Slack variables
B. Surplus
C. Equations
D. None of these
ANSWER: C

44.In the standard LP form all the constraints are equations wit —– right hand side.
A. Positive
B. Negative
C. Nonnegative
D. None of these
ANSWER: C

45.In the standard LP form all variables are.
A. Nonnegative
B. Square
C. Cubic
D. None of these
ANSWER: A

error: Content is protected !!