Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

Lab Assistant Test MCQS Past Papers pdf

Lab Assistant Test MCQS Past Papers pdf Test Pattern and Sample Papers Online preparation download pdf books

1.The smallest dam in Pakistan is?
Ans: Warsak

2.Warsak dam is situated on river ?
Ans: Kabul

3.Which country accepted Pakistan first?
Ans: Iran

4.When East Pakistan separated from West Pakistan?
Ans: 16th December 1971

5.When did Pakistan become a Republic?
Ans: 23rd march 1956

6.Who was the first governor general of Pakistan?
Ans: Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah

7.First Finance Minister of Pakistan was?
Ans. Ghulam Muhammad

8.First Interior Minister of Pakistan was?
Ans: Fazlur Rehman

9.Which is the national flower of Pakistan ?
Ans: Jasmine

10.When the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
Ans: 12th March 1949

11.Pakistan’s first coin was issued on?
Ans: 3rd January 1948

12. Who started the Faraizi Movement?
Ans: Haji Shariat Ullah

13. The ‘Kashaf-ul-Mahjub’ was written by?
Ans: Hazrat Data Gunj Buksh (R.A)

14.Which pass connects Pakistan with Afghanistan?
Ans: Khyber Pass

15.Pakistan conducted nuclear tests on May 28, 1998 at?
Ans: Chaghi Hills

Pakistan General Knowledge of Mountain Peaks Mountanin Passes Rivers Glaciers Deserts Dams

Mountain Peaks

Height
World Rating

K-2 (Chagori)
8611 m
2nd

Nanga Parbat
8125 m
8th

Gasherbrum-I
8068 m
11th

Broad Peak
8065 m
12th

Gasherbrum-II
8047 m
14th

Gasherbrum-III
7952 m
15th

Gasherbrum-IV
7925 m
16th

Download General Knowledge Pakistan pdf Paper

Disteghil Sar
7885 m
20th

Kunyang Kish
7852 m
22nd

Masherbrum (NE)
7821 m
24th

Rakaposhi
7788 m
27th

Batura I
7785 m
28th

Kanjut Sar
7760 m
29th

Saltoro Kangri
7742 m
33rd

Trivor
7720 m
36th

Tirich Mir
7708 m
41st

Famous Mountain Passes

Location

Province

The Khyber Pass
NWFP

The Kurram Pass
FATA

The Tochi Pass
FATA

The Gomal Pass
NWFP

The Bolan Pass
Balochistan

The Lowari Pass
Chitral (NWFP)

The Khunjrab Pass
Northern Areas

Rivers

Length

The Indus
2,896 km

Jhelum
825 km

Chenab
1,242 km

Ravi
901 km

Sutlej
1,551 km

Beas (tributary of Sutlej)
398 km

Famous Glaciers

Length

Siachin
75 km

Batura
55 km

Baltoro
65 km

Deserts

Name

Location/Province

Thar
Sindh

Cholistan
Punjab

Thal
Punjab

Lakes Manchar Sindh ,,,

Keenjar ,Sindh….. Hanna ,Balochistan…….

Saif-ul-Maluk NWFP ……

Satpara Northern Areas ……Kachura Northern

Areas

Major Dams =

Mangla Dam Punjab on the river jehlum
Tarbela Dam NWFP on the river Indus

Warsak Dam NWFP on the river kabul

error: Content is protected !!