General Science Past MCQS Solved Test

General Science Past MCQS Solved Test

General Science MCQs Test, Past Papers, Important Questions With Answers

1-which vitamins not stored in human body?

C

2-which vitamin help blood clotting?

K

3- Founder of Muslim rule in India?

Qutubuddin abek

4- Attock fort was constructed by
Akbar

5- Mancher lake situated in ?

Dadu

6- share of Punjab among area of Pakistan

25%

7- length of Khyber pass is
53km

8- Mostly part of Gobi desert found in ?
Magnolia

9- longest river of the world is ?

Nile

10- largest sea of the world ?
south china sea

11-largest coastal boundary country?
Canada

12-which country is peninsula?
Saudi Arabia

13- 1 meter is equal to ?
3.28 foot

14- largest agency among area in Pakistan?
south wazirastan

15- old name of Iraq?
Mesopotamia

16-blood is red due to ?
hemoglobin

17- head quarter of SAARC is situated at?
Kathmandu

18- maximum wool producing country is?
Australia

19- official religion of japan is ?
Shintoism
20- which element use for producing nuclear fuel?
uranium
21- How many rakkhu in 30 paraa of quran
39
22-nigara fall lies b/w
u.s.a and canida

23- jaundice is disturb of which part of body
liver

24-who was Father of the French Revolution?
Jean-Jacques Rousseau –

25-statue of freedom in Newark is given by
France

26-zakat among goat applicable on
40 goats

27-founder of scout movement
Robert Baden-Powell

28-worldwide spread disease is called?
epidemic

29- The magnitude of earthquake is measured with?
Richter Scale

30–light year complete direction in
1 year

Important MCQs Questions Answers for Preparation of Tehsildar Naib Tehsildar Tests by PPSC KPK PSC SPSC AJK PSC BPSC

Important MCQs Questions Answers for Preparation of Tehsildar Naib Tehsildar Tests by PPSC KPK PSC SPSC AJK PSC BPSC

(1) The purpose of computer is to Compute

(2) polio is caused by Virus

(3) The stalagmite is deposit of Calcium Carbonate

(4) Bauxite is one of Aluminium Ores

(5) The chemical name of washing soda is Sodium Carbonate

(6) The main constituent of Sui gas is Methane

(7) Violet color has the shortest wave length.

(8) Glass is a Super cooled liquid

(9) Monomers of protein are Amino Acid

(10)Ascorbic acid is vitamin C

(11)The solar system has 8 Planets

(12) Aids is caused by HIV

(13) In a normal resting person the rate of heartbeat is 72

14) The science which deals with heredity is known as Genetics

(15) In Pakistan Copper mineral is found in Reqo Diq field

(16) The most abundant element in the earth crust is Silicon

(17) Barometer is an apparatus used for measuring the pressure of gases.

(18)The smallest branches of an artery lead into tiny blood vessels are called capillaries

(19) The living part of a plant cell is composed of a nucleus and cytoplasm

(20) The fastest revolving plant is mercury

General Science Knowledge Information MCQs for Cadet College Entry Test IQ Intelligence Test Exams Interview Prepare

General Science Knowledge Information MCQs for Cadet College Entry Test IQ Intelligence Test Exams Interview Prepare

26. Myopia is a disease connected with

A. Ears
B. Eyes
C. Lungs
D. Brain

27. Leukemia is a disease of the

A. Lungs
B. Blood
C. Skin
D. Nerves

28. Short-sightedness can be corrected by using

A. Convex lens
B. Concave lens
C. Convex-concave lens
D. Concave-convex lens

29. Trachoma is a disease of the

A. Liver
B. Eyes
C. Lungs
D. Kidneys

30. Match the following

Column I Column II

A. Beriberi 1. Vitamin A
B. Scurvy 2. Vitamin B
C. Rickets 3. Vitamin C
D. Night Blindness 4. Vitamin D

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 1 3 4

(c) 2 3 4 1

(d) 2 3 1 4

31. Typhoid and cholera are typical examples of

A. Infectious diseases
B. Air-borne disease
C. Water-borne disease
D. None of these

32. Pyorrhea is a disease of the

A. Nose
B. Gums
C. Heart
D. Lungs

33. Lack of what causes diabetes.

A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins

34. Appendix is appendix is a part of

A. Small intestine
B. Large intestine
C. Stomach
D. Liver

35. Match the following columns

Column I Column II

A. Cataract 1. Bones
B. Jaundice 2. Eyes
C. Diabetes 3. Liver
D. Arthritis 4. Pancreas

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 2 3 1 4

(c) 1 3 4 2

(d) 3 2 4 1

36. Bronchitis is a disease of which of the following organs?

A. Blood
B. Bladder
C. Liver
D. Respiratory tract

37. ECG is used for the diagnosis of aliments of

A. Brain
B. Heart
C. Kidneys
D. Lungs

38. Biopsy is done on

A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken form a living body
C. Blood from veins
D. Blood from arteries

39. Barium is used for

A. Checking blood group
B. X-ray of alimentary canal
C. X-ray of brain
D. None of these

40. Dialysis is used for the treatment of

A. Kidney failure
B. Heart weakness
C. Brain diseases
D. None of these

41. Insulin is injected into the intestines by

A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder

42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of

A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria

43. Which of the following pairs is incorrect?

A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey

44. Match the following columns

Column I Column II

A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 4 1

(d) 4 3 2 1

45. Ricketts is a disease of the

A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood

46. Which of the following statements is correct

A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these

47. Lungs are situated in the

A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity

48. The human cell contains

A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes

49. Enzymes help in

A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction

50. Food is normally digested in the

A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines

ANSWERS

26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a
36. d 37. b 38. b 39. b 40. a
41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c