Paragraph Poem Stanza Comprehension MCQs Questions Practice Test

Paragraph Poem Stanza Comprehension MCQs Questions Practice Test

Read the following paragraph carefully and answer Q. No. 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7.
Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta; the famous Muslim explorer, was born in Morocco. At the age of 21, he set out to make a pilgrimage, to the holy cities of Makkah and Madina. He covered a distance of about 75,000 miles. In the 14th century, most people travelled on foot, camels, horses, carts or by sea. His determination to travel around the world was as stiff as mountain. He wrote a book, called the Rihla (My Travels), which describes his experiences in places such as West Africa, Malaysia, Central Asia, Turkey and
India. His journeys were often very dangerous. He witnessed and survived widespread disease that swept through Europe in the 14th century. After he returned home, he finished writing the Rihla. His book still provides an important detail of many areas of the world in the 14th century.

Q.No.1. Ibn Battuta was born in:
a) Africa b) Morocco c) Turkey d) Malaysia

Q.No.2. In the 14th century, people travelled on all these EXCEPT:
a) horses b) camels
c) buses d) carts

Q.No.3. He witnessed and survived widespread disease that swept through Europe in the
14th century. The underlined word “widespread” means:
a) prevalent b) limited
c) recovered d) settled

Q.No.4. The suitable title for the paragraph is:
a) Ibn Battuta: A Great Explorer b) Life in Morocco
c) Travelling in the 14th Century d) Rihla (My Travels)

Q.No.5. His determination to travel around the world was as stiff as mountain.
The simile in the above sentence is:
a) the world was as stiff b) as stiff as mountain
c) determination to travel d) travel around the world

Q.No.6. The topic sentence of the paragraph is:
a) Ibn Battuta covered a distance of about 75,000 miles.
b) After he returned home, he finished writing the Rihla.
c) Ibn Battuta’s book the “Rihla” gives information of the places he visited.
d) Ibn Battuta; the famous Muslim explorer, travelled many countries.

Q.No.7. The most of Ibn Battuta’s travels were:
a) risks’ free b) threatening
c) uninformative d) insignificant

Read the following stanzas carefully and answer Q. No.1,2,3,4,5
A careful boy I want to be;
a little brother follows me.
I do not dare to go astray
for fear he’ll go the self-same way
I cannot once escape his eyes;
whatever he see me do, he tries.
Like me he says he’s going to be-that little brother following me.
He thinks that I am good and fine;
believes in every word of mine.
The bad in me he must not see-that little brother following me.

Q.No.1. What is the poem about?
a) Social attitudes of people.
b) Recalling childhood memories.
c) Caring attitude of elder brother.
d) Negligence of duties.

Q.No.2. The word “remember” means:
a) regret b) forget
c) ignore d) remind

Q.No.3. The little brother wants to be:
a) an arrogant person b) a carefree person
c) like his brother d) a mischievous boy

Q.No.4. The pair of rhyming words is:
a) me, mine b) eyes, tries
c) dare, brother d) winter, snow

Q.No.5. Which line shows younger brother’s trust in elder brother?
a) Believes in every word of mine.
b) I do not dare to go astray.
c) The bad in me he must not see.
d) For fear he’ll go the self-same way.

Grammar Practice Test for Grammar Spelling Punctuation Test GSPAT-120

Grammar Practice Test for Grammar Spelling Punctuation Test GSPAT-120

Q.No.1. You throw a ball. It hits your friend. You will say to him/her to apologize:
a) I’m fine. b) Oh great!
c) I’m sorry. d) Wonderful!

Q.No.2. How many syllables are in the word “perfect”?
a) One b) Two c) Three d) Four

Q.No.3. He is an _____________ person.
a) honist b) honest
c) honast d) honust

Q.No.4. The group of collective nouns is:
a) book, milk b) hair, water
c) family, gold d) army, crowd

Q.No.5. The group of abstract nouns is:
a) Water, Air, Light b) Soap, Cream, Butter
c) Friend, Teacher, Book d) Pain, Happiness, Respect

Q.No.6. __________ Sun shines brightly in summer.
a) A b) An c) Many d) The

Q.No.7. This is the boy _____ we met in the market.
a) whose b) which
c) who d) whom

Q.No.8. The sentence of future perfect continuous tense is:
a) She has already been helping us in cooking.
b) I shall be working hard for examination.
c) He will have been teaching us since morning.
d) He participated in English debate competition.

Q.No.9. I went to a restaurant to ________ lunch.
a) take b) taking c) took d) taken

Q.No.10. “Wao! What a beautiful dress.” The sentence shows:
a) sadness b) wonder c) anger d) order

Q.No.11. Someone is ____________ the door.
a) at b) in c) on d) to

Q.No.12. The sentence with correct capitalization is:
a) Ahmad and saba will go to london for higher studies.
b) Ahmad and Saba will go to London for higher studies.
c) Ahmad and Saba will go to London for Higher Studies.
d) Ahmad and saba will go to london for Higher Studies.

Q.No.13. The sentence with correct position of adverb “always” is:
a) I always get up early in the morning.
b) Always I get up early in the morning.
c) I get always up early in the morning.
d) I get up early always in the morning.
Q.No.14. I am thankful to you for ______ kindness.

a) your’s b) yours c) you d) your
Q.No.15. Amina did her homework ________.
a) myself b) herself
c) himself d) yourself

Q.No.16. The adjective of noun “benefit” is:
a) benefited b) beneficial
c) benefiter d) benefits

Q.No.17. ______________ was present in the class except Aslam.
a) Anybody b) Someone c) Everybody d) Anyone

Q.No.18. How far is the sky from the Earth _____
Identify the correct punctuation mark for the above sentence.
a) . b) ? c) , d) “ ”

Q.No.19. “He is singing a song.”
The correct passive voice for the above sentence is:
a) A song is sung by him.
b) A song is singing by him.
c) A song is sang by him.
d) A song is being sung by him.

Q.No.20. Akbar said, “I shall water the plants tomorrow.”
The indirect narration for the above sentence is:
a) Akbar told that I shall water the plants tomorrow.
b) Akbar told that he would water the plants the next day.
c) Akbar told that he will water the plants the next day.
d) Akbar told that I would water the plants tomorrow.

Answers
1. C 9. A 17. C 25. B
2. B 10. B 18. B 26. D
3. B 11. A 19. D 27. B
4. D 12. B 20. B

English Literature Multiple Choice Questions MCQs with Answers Quiz Practice Tests for PSC CSC Competitive Exams Preparation

English Literature Multiple Choice Questions MCQs with Answers Quiz Practice Tests for  PSC CSC Competitive Exams Preparation

Important Questions Answers PDF Book

 

1- Lyrical Ballads opens with;
a- Tintern Abbey
b- Michael
c- Dejection: an Ode
d- Rime of Ancient Mariner

e- Immortality Ode.

2- Besides the French Revolution the effect on Romantic Revolution:
a- American Revolution
b- Napoleonic wars
c- Industrial Revolution
d- Peasant’s Revolt
e- The defeat of the Spanish armada.

3- William Blake’s /Song’s of ———-‘ counterbalance his ‘Songs of Experience’.
A- Love
b- childhood
c- past
d- Inexperience
e- Innocence

4- Geraldine is a character of the poem;
a- Lucy Grey
b- The Thorn
c- Christabel
d- Frost at midnight
e- the last of the flock

5- ‘kubla khan’ is a poem which reflects a———strain in Choleridge’s poetry.
A- Intellectual
b- magical
c- melancholic
d- pessimistic
e- philosophical

6- Keats’ poem Endymion is based on —— mythology.
A- Greek
b- Roman
c- celtic
d- Scandanavian
e- Indian

7- Byrob’s journey to Spain, Malta, Albania and Greece resulted in the production of the first two cantos of his poem:
a- cain
b- childe Herald’s Pilgrimage
c- Don Juan
d- the prisoner of Chillon
e- The Seige of Corinth

8- In Don Juan Byron used:
a- blank verse
b- couplets
c- ottava rima
d- refrain
e- terza rima

9- Shelley was expelled from the Oxford University on the charge of being a(n):
a- anarchist
b-aetheist
c- commonist
d- nazi
e- traitor

10- Adonais was an elegy Shelley wrote in 1821 on the death of:
a- Keats
b- Byron
c- Arthur Hugh Clough
d- Thomas Love Peacock
e- William Hazlit

11- Confessions of an English Opium Eater was written by:
a- Charles Lamb
b- John Ruskin
c- Maria Edgeworth
d- Thomas Carlyle
e- Thomas
e Quencey

12- Elia was the pseudonym used by Charles Lamb for getting his works published in:
a- London magazine
b- The New York Times
c- The Mirror
d- The spectator
e- the Sun

13- Tennyson created a medieval world in his poem:
a- in memoriam
b- the lady of Shalott
c- the lotus eaters
d- tithonus
e- Ulyssess

14- Arthur Hugh Clough became an inspiration for Mathew Arnold’s work:
a- the buried life
b- dover beach
c- culture and anarchy
d- the scholor gypsy
e- essays on criticism

15- ————- is an attack by Ruskin on the Philistines.
A- modern painters
b- stones of Venice
c- seven lamps of architecture
e- praeterita

16- Dickens’ first novel which focused on the specific social ills was:
a- the Christmas carol
b- david copperfield
c- great expectatios
d-oliver twist
e- a tale of two cities

17- G Eliot’s novels show her concern for the character’s———– problems.
A- economic
b- moral
c-religious
d- spiritual e social

18- Dickens’ novels combine——— and melodrama.
A- journalism
b-philosophy
c- satire
d- science
e- religion

19- The first which Charlotte Bronte wrote was:
a- Emily
b- jane eyre
c- Shirley
d- the professor
e- villette

20- Oscar Wilde’s novel published in 1891 was entitled as:
a- the picture of dorian grey
b- the importance of being earnest
c- lady windermere’s fan
d- a woman of no importance
e- salome

Ans…
1-a 2-c 3-e 4-c 5-a 6-a 7-b 8-c 9-b 10-a 11-e 12-a 13-e 14-d 15-a 16-c 17-b 18-c 19-b 20-e