ETEA AT CT PST TT Qari Syllabus MCQS Past Papers pdf

ETEA AT CT PST TT Qari Syllabus MCQS Past Papers pdf KPK Education Department AT (BPS-15) English = 15% Urdu = 15% Mathematics = ...
Read More

PPSC General Knowledge MCQS for Lecturer Test Exam

PPSC General Knowledge MCQS for Lecturer Test Exam

1. Which of following is the theme of 2019 World Day of Social Justice observed on February 20, 2019?
(A) If You Want Peace & Development, Work for Social Justice
(B) Preventing conflict and sustaining peace through decent work
(C) Promote global justice & poverty eradication
(D) None of these

Ans: A

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

2. For Economics category a first Nobel prize was given in

(A) 1901
(B) 1969
(c) 1945
(D) 1968

Ans: B

3.The Famous Monroe Doctrine was enunciated on:

(A) 2 Dec, 1823
(B) 4 April, 1829
(C) 16 Dec, 1845
(D) 2 June 1869

Ans: A

4.Which prime Minister of England served on two occasions: (

A) Lord Attell
(B) Winston Churchill
(C) Benjamin Disraeli
(D) Margreat Theature

Ans: C

5.Uncle Sam is nick of which country:
(A) England
(B) Australia
(C) Germany
(D) U.S.A

ANs: D

6. Ashab-e-Kahaf belonged to country:
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Egypt
(D) Syria

Ans: D

7.When soil surface is protected with residuo of a crop, the practice is called:
(a) Nitrogen fixation
(b) Sheel erosion
(c) Tillage
(d) Mulching

Ans: D

 

8.Who led Muslim forces during conquest of Egypt?
(A) Hazrat Ali bin Abu Talib (RA)
(B) Hazrat Saad bin Abi Wscas (RA)
(C) Hazrat Amr bin Aas (RA)
(D) Hazrat Khalid bin Walid (RA)

ANs: C

9. When Hajj was made obligatory?
(A) 9 A.H
(B) 5 AH i
c) 7 A.H
(D) 2 A.H

Ans: A

10. First Charter of Human Rights is:
(A) International Charter
(B) U.N. Charter
(C) Khutba-Hajjat-ul-Vida
(D) French Constitution

Ans: C

11.First female minister of law and human rights was:
(A) TasleemAslam
(B) DrAlliya Inayatullah
(C) Syeda Abida Hussain
(D) Shahida Jamil

Ans: D

12. ————-announced its withdrawal from Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty.
A China
B.Russia
C. USA
D. France

Ans: C

13.The theme of World Wetlands Day 2019 is

A. Wetlands For Our Future
B. Wetlands Take Care of Water
C. To inspire the people to save wetland
D. Wetlands and Climate Change

Ans: D

14.Which company signed a five-year global partnership deal with the International Cricket Council?
A. PEPSI Cola
B. Diamond Foam
C. Coca-Cola
D. FFC

Ans: C

15.Which International organization rocently released the World Economic Outlook (WEO)?
A. AIIB
B. WB
C. IMF
D. UNFPA

Ans: C

16. Association
c.g., Ink : Writing

(a) Devil: Wrong
(b) Picture : Bed
(c) Slipper: Stale
(d) Colour: Good

Ans: A

17. Grammatical
e.g., Restore: Climb

(a) Segregation:
(b) Sun: Seo Seen
(c) Nymph: In
(d) Soon: Although

Ans: B

18.Bag is to luggage as Ship Is to-?
(a) Coal
(b) Cargor
(c) Stock
(d) Weight

Ans: B

19. If the ratios of the angles of a triangle are 2 :3:7 then the triangle is:
(A) right
(B) acule
(C) obtuse
(D) equilateral

Ans: C

20. If x’ means minus,” means multiplication,means plus and ‘+’ means divided by: then 16 + 8 x 4-8 +4 ?
(a) 170
(b) 184
(c) 126
(d) 156

Ans: D

21.CORRUGATED: STRIPED
A. Box: Zebra
B. Paint: Crayon
C. Roughness: Smoothness
D. Pit: Dot

Ans: D

22.MARS: MERCURY
(A) Language:Dictionary
(B) Comets: Shooting Stars
(C) Lux: Pears
(D) Sand: Stone

Ans: C

23. PINK: RED
(A) Smile: Laughter
(C) Sky: Blue
(8) Lake: Sea
(D) Flower: Fragrance

Ans: A

24. Every even integer is also
A Natural number
B. Irrational number
C. Rational number
D. Whole number

Ans: C

25. Function f ((x,y) Y = mx + c) is
A. quadratic function
B. constant function
C. cubic function
D. linear function

Ans: D

26.If z1, 2+1, 2 = 1 + 31, then i Re (2, – Z) =
A.1
B. B.21
D.2

Ans: B

 

27. The first five multiples of 17 are:

A) 0.1, 17.34,51
B)17.34, 51, 68, 85
C)38, 57, 76, 95,114
(D) None of these

Ans: B

28. The number which is divisible by 7 but not by 14 Is:
(A) 21
(B) 12
(C) 71
(D) None of these

Ans: A

29. The total number of even prime numbers is:
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) None of these

Ans: B

30.if “x” is a positive number, 400% of x is what percent of 400x?
a) 1
b) 0.1
C) 0.01
d) 100

Ans: A

PPSC Sub Inspector SI Syllabus Pattern Requirements 2021

PPSC Sub Inspector SI Syllabus Test Pattern Requirements 2021 What ...
Read More

PPSC Lecturer Syllabus MCQS Past Papers Online Preparation

PPSC Lecturer Syllabus MCQS Past Papers Online Preparation pdf Notes ...
Read More

Leave a Comment

error: Content is protected !!