Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

Economics of Pakistan MCQS Solved Past Papers pdf

Economics of Pakistan MCQS Solved Past Papers pdf download online B.Com Part-2 Past Papers

1.Major sector which contributed to GDP of Pakistan at the time of independence.
A. Industrial Sector
B. Agricultural Sector
C. Both Sectors
D. None of them
ANSWER: B

2.In 1972, Pakistani rupee was devalued by.
A. 110 %
B. 120 %
C. 131 %
D. 138 %
ANSWER: C

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

3.Success of sowing seeds depends on.
A. Fertile of land
B. Irrigation
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: C

4.Procurement prices are announced by Govt. for.
A. Basic inputs
B. Farms produce
C. Technological package
D. None of them
ANSWER: B

5.The ratio of disguised unemployment is high in.
A. Agricultural Sector
B. Industrial Sector
C. Both Sectors
D. None of them
ANSWER: A

6.Open market prices are determined by the interaction of.
A. Demand and supply of product
B. Demand and prices of product
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

7.The use of harvesters and threshers may save.
A. Capital
B. Interest
C. Both above
D. Labour time
ANSWER: D

8.Due to green revolution in Pakistan employment.
A. Increased
B. Decreased
C. Remains constant
D. None of them
ANSWER: A

9.Agricultural credit is a part of.
A. Pricing policy
B. Rural credit
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

10.The tax whose incidence can not be shifted to the consumer is called.
A. Proportional tax
B. Indirect tax
C. Progressive tax
D. Direct tax
ANSWER: D

11.The effects of initial industrial policy on agricultural sector were.
A. Positive
B. Negative
C. Remarkable
D. None of these
ANSWER: A

12.Depreciation of domestic currency in terms of foreign currency is called.
A. Stagflation
B. Reflation
C. Deflation
D. Devaluation
ANSWER: D

13.Islamization means the removal of.
A. Discount rate
B. Interest rate
C. None of them
D. Both of them
ANSWER: B

14.In balance of trade following items are included.
A. Invisible items
B. Services
C. Visible items
D. None of them
ANSWER: C

15.Structural change deficit can be removed by.
A. Increasing production
B. Decreasing expenditure
C. None of them
D. Both f them
ANSWER: B

16.Increase in production and consumption by each person is called.
A. Economic growth
B. Economic development
C. Capital formation
D. None of these
ANSWER: B

17.W.W. Rostow has stated stages of economic growth.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
ANSWER: D

18.Agricultural sector represents the activities which are related to.
A. Farming
B. Non farming
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: A
Support prices are introduced to ensure the farmer’s.
A. Income
B. Farmer’s output
C. Both of hem
D. None of them
ANSWER: A

19.Support price policy means the guaranted prices for.
A. Farms machinery
B. Farms output
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: B

20.Agricultural credit is part of.
A. Rural credit
B. Pricing policy
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: A

21.In Pakistan, agricultural markets are.
A. Imperfect
B. Unorganized
C. Both above
D. None of them
ANSWER: C

22.The short term agricultural credit ranges up to.
A. 4 years
B. 3 yaers
C. 2 years
D. 1 year
ANSWER: D

23.Textile sector is.
A. Labour oriented
B. Technology oriented
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

24.Inflow of foreign exchange earnings are placed on.
A. Credit side
B. Debit side
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

25.When world prices are higher than domestic prices, there is an incentive to.
A. Exports
B. Imports
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

26.To remove the deficit in balance of payment, the Govt. should restrict.
A. Exports
B. Imports
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

27.State bank of pakistan performs duty of.
A. Clearing house
B. Lender of last resort
C. None of them
D. Both of them
ANSWER: D

28.Govt. budget affects the key
Micro enonomic variable
Macro economic variable
Both above
None of them
Ans: (B)

29.Human development index includes.
A. Health index
B. Income index
C. Education index
D. All above
ANSWER: D

30.Natural calamities badly affect.
A. Agricultural product
B. Industrial product
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

Islamic Studies Online MCQS Practice Test

Islamic Studies Online MCQS Practice Test Islamic Studies Islamiat Islamyat ...
Read More

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation, Download ...
Read More
error: Content is protected !!