Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

Business Taxation Solved MCQS Questions Answers

Business Taxation Solved MCQS Questions Answers download online pdf

1.Special tax year ends on.
A. 31st March
B. 30th June
C. 30th September
D. 31st December
ANSWER: C

2.The period between ending date of the last tax year and starting date of the changed tax year.
A. Normal tax year
B. Special tax year
C. Transitional tax year
D. None of above
ANSWER: C

3.Heads of income under the income tax ordinance 2001 are.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER: D

4.Reduction in tax liability for full time teacher is.
A. 50%
B. 40%
C. 30%
D. 20%
ANSWER: B

5.Who appointed the FBR.
A. Local government
B. Provincial government
C. Federal government
D. None of above
ANSWER: C

6.Sub-ordinate to the commissioner inland revenue.
A. Commissioner inland revenue
B. Inland revenue officer
C. Supretendent inland revenue
D. All of above
ANSWER: D

7.Tax rate on prize on prize bond.
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 30%
ANSWER: B

8.Medical allowance is exempt upto.
A. 10% of MTS
B. 10% of basic salary
C. 20% of MTS
D. 20% of basic salary
ANSWER: B

9.For accommodation mufasal area is termed for.
A. Small city
B. Big city
C. Metropolitan area
D. Cantonment area
ANSWER: A

10.Employer’s contribution in recognized provident fund is.
A. Taxable
B. Exempt
C. Exempt upto 1/3rd of basic salary
D. Exempt upto 10% of basic salary or Rs.150,000, which ever is less
ANSWER: D

11.For the tax year 2019, where the taxable income of salaried individual does not exceed of
Rs.4,00,000 tax rate is.
A. 0%
B. 3%
C. 5%
D. 10%
ANSWER: A

12.Monthly payment paid by employer to employee after retirement is termed as.
A. Gratuity
B. Pension
C. Annutiy
D. Provident fund
ANSWER: B

13.Which one of the following is related to the income from property.
A. Section 12
B. Section 15
C. Section 18
D. Section 37
ANSWER: B

14.Income from property is.
A. First source of income
B. Second source of income
C. Third source of income
D. Fourth source of income
ANSWER: B

15.Rate of depreciation for all types of buildings under the third schedule is.
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
ANSWER: A

16.Special tax year ends on.
A. 31st March
B. 30th June
C. 30th September
D. 31st December
ANSWER: C

17.A person whose name appears in the active taxpayer list is
A. Non filer
B. Filer
C. Taxpayer
D. None of above
ANSWER: B

18.KIBOR means.
A. Karachi inter bank official rate
B. Karachi inter bank offered rate
C. karachi intra bank offered rate
D. None of above
ANSWER: B

19.Reduction in tax liablity for full time Researcher is.
A. 50%
B. 40%
C. 30%
D. 20%
ANSWER: B

20.Basic function of FBR.
A. Tax collection only
B. Administration of tax system only
C. Both A & B
D. None of above
ANSWER: C

21.Who appoints the chairman of FBR.
A. Local government
B. Provincial government
C. Federal government
D. None of above
ANSWER: C

22.Which one of the followings is an AOP.
A. A finance society
B. A small company
C. A firm
D. None of above
ANSWER: C

23.Value of accommodation provided by employer to employee in big city.
A. 30% of MTS
B. 30% of Basic salary
C. 45% of MTS or basic salary
D. 30% of MTS or basic salary
ANSWER: C

24.A person whose name does not appear in the active tax payer list is:
A. Filer
B. Non Filer
C. Taxpayer
D. All of the above
ANSWER: B

25.Employer’s contribution in unrecognized provident fund is.
A. Taxable
B. Exempt
C. There is no tax treatment of such contribution
D. Exempt upto 10% of basic salary or Rs.150,000, which ever is less
ANSWER: C

26.For the tax year 2019, where the taxable income of salaried individual exceed Rs.4,00,000 but does
not exceed Rs.8,00,000 tax rate is.
A. 0%
B. 3%
C. 5%
D. 10%
ANSWER: C

27.Payment paid by employer to employee at the time of retirement is termed as.
A. Gratuity
B. Pension
C. Annutiy
D. Provident fund
ANSWER: A

28.A person who takes the property on rent is called.
A. Tenant
B. Lessee
C. Tenant or Lessee
D. Landlord or Lessor
ANSWER: C

29.Income from business is.
A. First source of income
B. Second source of income
C. Third source of income
D. Fourth source of income
ANSWER: C

30.Depreciation rates have been given the.
A. First Schedule
B. Second Schedule
C. Third Schedule
D. Fourth Schedule
ANSWER: C

Economics of Pakistan MCQS Solved Past Papers pdf

Economics of Pakistan MCQS Solved Past Papers pdf download online B.Com Part-2 Past Papers

1.Major sector which contributed to GDP of Pakistan at the time of independence.
A. Industrial Sector
B. Agricultural Sector
C. Both Sectors
D. None of them
ANSWER: B

2.In 1972, Pakistani rupee was devalued by.
A. 110 %
B. 120 %
C. 131 %
D. 138 %
ANSWER: C

3.Success of sowing seeds depends on.
A. Fertile of land
B. Irrigation
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: C

4.Procurement prices are announced by Govt. for.
A. Basic inputs
B. Farms produce
C. Technological package
D. None of them
ANSWER: B

5.The ratio of disguised unemployment is high in.
A. Agricultural Sector
B. Industrial Sector
C. Both Sectors
D. None of them
ANSWER: A

6.Open market prices are determined by the interaction of.
A. Demand and supply of product
B. Demand and prices of product
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

7.The use of harvesters and threshers may save.
A. Capital
B. Interest
C. Both above
D. Labour time
ANSWER: D

8.Due to green revolution in Pakistan employment.
A. Increased
B. Decreased
C. Remains constant
D. None of them
ANSWER: A

9.Agricultural credit is a part of.
A. Pricing policy
B. Rural credit
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

10.The tax whose incidence can not be shifted to the consumer is called.
A. Proportional tax
B. Indirect tax
C. Progressive tax
D. Direct tax
ANSWER: D

11.The effects of initial industrial policy on agricultural sector were.
A. Positive
B. Negative
C. Remarkable
D. None of these
ANSWER: A

12.Depreciation of domestic currency in terms of foreign currency is called.
A. Stagflation
B. Reflation
C. Deflation
D. Devaluation
ANSWER: D

13.Islamization means the removal of.
A. Discount rate
B. Interest rate
C. None of them
D. Both of them
ANSWER: B

14.In balance of trade following items are included.
A. Invisible items
B. Services
C. Visible items
D. None of them
ANSWER: C

15.Structural change deficit can be removed by.
A. Increasing production
B. Decreasing expenditure
C. None of them
D. Both f them
ANSWER: B

16.Increase in production and consumption by each person is called.
A. Economic growth
B. Economic development
C. Capital formation
D. None of these
ANSWER: B

17.W.W. Rostow has stated stages of economic growth.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
ANSWER: D

18.Agricultural sector represents the activities which are related to.
A. Farming
B. Non farming
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: A
Support prices are introduced to ensure the farmer’s.
A. Income
B. Farmer’s output
C. Both of hem
D. None of them
ANSWER: A

19.Support price policy means the guaranted prices for.
A. Farms machinery
B. Farms output
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: B

20.Agricultural credit is part of.
A. Rural credit
B. Pricing policy
C. Both of them
D. None of them
ANSWER: A

21.In Pakistan, agricultural markets are.
A. Imperfect
B. Unorganized
C. Both above
D. None of them
ANSWER: C

22.The short term agricultural credit ranges up to.
A. 4 years
B. 3 yaers
C. 2 years
D. 1 year
ANSWER: D

23.Textile sector is.
A. Labour oriented
B. Technology oriented
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

24.Inflow of foreign exchange earnings are placed on.
A. Credit side
B. Debit side
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

25.When world prices are higher than domestic prices, there is an incentive to.
A. Exports
B. Imports
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

26.To remove the deficit in balance of payment, the Govt. should restrict.
A. Exports
B. Imports
C. Both above
D. None of them
ANSWER: B

27.State bank of pakistan performs duty of.
A. Clearing house
B. Lender of last resort
C. None of them
D. Both of them
ANSWER: D

28.Govt. budget affects the key
Micro enonomic variable
Macro economic variable
Both above
None of them
Ans: (B)

29.Human development index includes.
A. Health index
B. Income index
C. Education index
D. All above
ANSWER: D

30.Natural calamities badly affect.
A. Agricultural product
B. Industrial product
C. Both above
D. None of them
ANSWER: A

Business Communication MCQS Past Papers solved pdf

Business Communication MCQS Past Papers solved pdf download online B.Com Part-2 Past Papers

1.Term_____________ is a two way process.
A. Communication
B. Transformation
C. Imitation
D. Collision
ANSWER: A

2.Effective business communication is the ____________ of every organization.
A. Importance
B. Fragrance
C. Life Blood
D. Expansion
ANSWER: C

3.Term_____________ in business has increased the importance of communication to a great extent.
A. Expansion
B. Decline
C. Cost
D. Expense
ANSWER: A

4.Term____________ communication has permanent record.
A. Oral
B. Written
C. Clues
D. Non Verbal
ANSWER: B

5.In written communication, the feedback is ___________.
A. Urgent
B. Quick
C. Delayed
D. Sudden
ANSWER: C

6.Term__________ communication has less technical and complex information.
A. Oral
B. Written
C. Clues
D. Non verbal
ANSWER: A

7.Term__________ contribute 55% in the judgement of you.
A. Oral
B. Written
C. Spoken
D. Non verbal clues
ANSWER: D

8.Body language is also called ____________.
A. Clues
B. Kinesics
C. Civic
D. Posture
ANSWER: B

9.Blue and Yellow convey ___________ feelings.
A. Positive
B. Negative
C. Absurd
D. Sad
ANSWER: A

10.Term_________ is called proximics.
A. Body Language
B. Space Language
C. Colour Language
D. Verbosity
ANSWER: B

11.Every message begins with ____________.
A. Situation
B. Conditions
C. Culture
D. Context
ANSWER: D

12.Communication process includes ________ components.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 9
ANSWER: B

13.The receiver of the message is also known as the _______.
A. Source
B. Speaker
C. Decoder
D. Originator
ANSWER: C

14.Term_______ indicates understanding or misunderstanding of the message.
A. Context
B. Medium
C. Feedback
D. Decoding
ANSWER: C

15.Term________ is misunderstanding resulting from the missed meanings.
A. Bypassing
B. Reference
C. Distractions
D. Concrete
ANSWER: A

16.Capital, capacity and character are also known as three C’s of ______.
A. Adjustment
B. Claim
C. Credit
D. Sales
ANSWER: C

17.Term________ letters should be written with courtesy and consideration.
A. Collection
B. Inquiry
C. Order
D. Claim
ANSWER: A

18.The use of “you-attitude” in ____ situations should be thoughtful.
A. Positive
B. Pleasant
C. Negative
D. Serene
ANSWER: C

19.The Use of “you” in a negative situation can be _____ by employing passive voice.
A. Welcomed
B. Avoided
C. Utilized
D. Offended
ANSWER: B

20.The collection series is a sort of ________.
A. Threat
B. Reminder
C. Remainder
D. Scrutinizer
ANSWER: B

21.Term______ is written to sell goods or services.
A. Inquiry Letter
B. Order Letter
C. Adjustment Letter
D. Sales Letter
ANSWER: D

22.The ________ function of a sales letter is to attract the reader’s attention.
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth
ANSWER: A

23.A sales letter sent to dealers emphasizes on _______.
A. Joys
B. Comforts
C. Profits
D. Loss
ANSWER: C

24.Term_______ is also important in arousing desire in the customer to buy a product.
A. Me-attitude
B. You-attitude
C. Politeness
D. Threats
ANSWER: B

25.In an effective sales letter, the desire of the buyer must be converted into a strong ________ .
A. Faith
B. Belief
C. Conviction
D. Convention
ANSWER: C

26.In a sales letter the writer should offer special inducements to overcome the reader’s ________.
A. Response
B. Hesitancy
C. Fear
D. Faith
ANSWER: B

27.The main aim of ______ letters is to promote sales indirectly.
A. Inquiry
B. Adjustment
C. Sales Promotion
D. Credit
ANSWER: C

28.Letters granting credit are _____________ messages.
A. Good News
B. Bad News
C. Neutral
D. Buffer
ANSWER: A

29.The purpose of a sales promotion letter is to establish ______.
A. Fear
B. Confusion
C. Comfort
D. Good Will
ANSWER: D

30.A well-written resume attracts the attention of an ________.
A. Employee
B. Employer
C. Imitator
D. Activator
ANSWER: B

error: Content is protected !!