Sociology Solved MCQs Related to Individual And Society

Sociology Solved MCQs Related to Individual And Society

Q 1: Who among the following is odd one?
(a) Colley (b) Mead
(c) Parsons (d) Durkheim

Q2: Who viewed expectation and inspiration as the two main
bases of socialization and learning?
(a) Parsons (b) Mead
(c) J.Piaget (d) social Process

Q 3: Suggestion is one of the basic principles of..
(a) human behavior (b) class
(c) socialization (d) social process

Q 4: An individual starts learning from..
(a) mother’s (b) childhood
(c) adulthood (d) adolescence

Q 5: Socialization is a process involving..
(a) Gradual chaining of organism
(b) Training to adopt to the society
(c) Setting up of social norms
(d) Declaring everything as belonging to society

Q 6: According to whom, ”suggestion is the cognitive aspect of
the gregarious instincts”?
(a) Ross (b) Ma clver
(c) Thouless (d) Parsons

Q.7: ‘Looking glass self’ is a socialization process which
essentially means..
(a) a self perception of what other think of us
(b) a true judgment of approval and disapproval

Q8: Who said that socialization takes place through two major
mechanism identification and repression?
(a) M. Mead (b) Tonnies
(c) S. Freud (d) Sumner

Q9: Primary socialization take place during infancy, usually
within.
(a) Family (b) Community
(c) Out group (d) Mother’s care

Q10: Socialization is a process of converting a biological
organism into..
(a) Modern man (b) Primitive man
(c) Human being (d) social man

Answers
1) d 2) a 3) c 4) b 5) b 6) a 7) a 8) a 9) a 10) d

Introduction to Sociology Solved Multiple Choice Questions With Answers

Introduction to Sociology Solved Multiple Choice Questions With Answers

Q 1: Which of the social philosophers called sociology ”Social
Physics?
(a) August (b) Wolfed Pareto
(c) Mac lver (d) Herbert Spencer

Q 2: ”Main is a social animal” are the famous word of:
(a) Aristotle (b) Cristo (c) Spencer (d) Plato

Q 3: Sociology is the study of:
(a) Socio-political institutions (b) Political system
(c) Human behavior (d) Society

Q 4: Who defined sociology as a science for scientific social
development?
(a) August Comte (b) G.D. Mitchell
(c) Montesquieu (d) J.B. Mckee

Q 5: Which of the following statements is more correct?
(a) Sociology is a natural science
(b) Sociology is a social science
(c)Sociology is an applied science
(d) Sociology is a normative science

Q 6 : Sociology ”attempts the interpretative understanding of
social man said so?
(a) Mac lver (b) Max Weber
(c) T. Abel (d) W.F. Ogburn

Q 7: Sociology is a ‘value free science’ who said so?
(a) August Comte (b) Emile Durkheim
(c) Herbert (d) Max Weber

Q 8: The word ”Sociology” is derived from..
(a) Latin Word (b) Greek word
(c) A. Latin & Greek word (d) None of these

Q 9 : Who has defined sociology as a branch of study attempting
the interpretative understanding of social action?
(a) Kimball (b) Raymond Aron
(c) L.F. Ward (d) Max weber

Q 10: Sociology is the study of.
(a) the individual (b) groups
(c) Society & social institution (d) the state

Q 11: The term ”Sociology” was first coined by..
(a) charls Darwin (b) Max weber
(c) Emile (d) Auguste Compte

Q 12: The principle of natural selection was first applied in
sociology by..
(a) Herbert Spencer (b) Radcliffe-Brown
(c) Von weise (d) Tonnies

Q 13: Which of the following does not belong to the
Synthetic School?
(a) Hobhouse (b) Mannheim
(c) J.B. Mekee (d)Von Weise

Q14: The Greek thinkers Plato and Aristotle gave primacy to…..
a) The individual b) Religion
c) society d) The state

Answers
1) a 2) a 3) d 4) a 5) b 6) a 7) b 8) c 9) a 10) a 11) d
12) c 13) d 1 4) c

Sociology Solved MCQs Practice Test Questions Prepare for Exam

Sociology Solved MCQs Practice Test Questions Prepare for Exam

1) Ferdinand Tonnies used the term ————–. To refer to societies dominated by impersonal relationships, individual accomplishment and self-interests.
(a) Society (b) Gesellschaft
(c) Community (d) Gemeinschaft

2) When the researcher asks the respondent face to face questions, this method is called
(a) Interview Schedule (b) Questionnaire
(C) Observation (d) interview guide

3) ———– Is the process by which people learn all patterns of social life.
(a) Interaction (b) Communication
(c) Socialization (d) Dissemination

4) According to ——- all societies across the world are stratified.
(a) Anthropologists (b) Sociologists
(C) Economists (d) Political Scientists

5) Biological characteristics distinguishing male from female is called ——
(a) Heterosexuality (b) Gender
(c) Sex (d) Homosexuality

6) A family consisting of step relations is called :
(a) Plural family (b) Joint family
(C) Extended family (d) Compound family

7) Power that people consider legitimate is known as
(a) Force (b) Right
(C) Authority (d) Privilege

8) Mugging, rape and burglary are examples of ——- crimes.
(a) Organized crimes (b) general crimes
(c) Street crimes d) Modern crimes

9) A norm is always enforced by sanctions.
(a) True (b) False

10) Society is the largest and most complex group that sociologists study.
(a) True (b) False

11) Endogamy is the marriage among certain relatives.
(a) True (b) False

12) Social structure of a society is the network of ————-
(a) Institutional Relations (b) Value system
(c) Traditions (d) Compliance to norms

13) Polygamy means ——————
(a) Several Husbands (b) Several Wives
(C) Several Marriages (d) Single Marriage

14) Demography means ————-:
(a) Male Population (b) Human Population
(c) Women population (d) Adult Population

15) ———— is striving for equal treatment of women and men and for abolishing inequality.:
(a) Feminism (b) Gender Studies
(C) Political Science (d) Law

16) WID approach believes in:
a) Gender mainstreaming b) Gender Segregation
c) Incorporating women in development activities d) None of these

17) Is Pakistan a signatory of CEDAW?
(a) Yes (b) No

18) Human Rights pertain to caring for the rights of;
a) Women b) Men
c) Minorities d) All of these.

19) Symbolic behavior of a person means ————
a) Meaningful behavior b) Covert behavior
c) Overt behavior d) Significant behavior

20) Gerontology is the study of —————
a) Human beings b) Special groups
c) Aged and aging d) all of these