Sociology Solved MCQs Related to Individual And Society

Sociology Solved MCQs Related to Individual And Society

Q 1: Who among the following is odd one?
(a) Colley (b) Mead
(c) Parsons (d) Durkheim

Q2: Who viewed expectation and inspiration as the two main
bases of socialization and learning?
(a) Parsons (b) Mead
(c) J.Piaget (d) social Process

Q 3: Suggestion is one of the basic principles of..
(a) human behavior (b) class
(c) socialization (d) social process

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

Q 4: An individual starts learning from..
(a) mother’s (b) childhood
(c) adulthood (d) adolescence

Q 5: Socialization is a process involving..
(a) Gradual chaining of organism
(b) Training to adopt to the society
(c) Setting up of social norms
(d) Declaring everything as belonging to society

Q 6: According to whom, ”suggestion is the cognitive aspect of
the gregarious instincts”?
(a) Ross (b) Ma clver
(c) Thouless (d) Parsons

Q.7: ‘Looking glass self’ is a socialization process which
essentially means..
(a) a self perception of what other think of us
(b) a true judgment of approval and disapproval

Q8: Who said that socialization takes place through two major
mechanism identification and repression?
(a) M. Mead (b) Tonnies
(c) S. Freud (d) Sumner

Q9: Primary socialization take place during infancy, usually
within.
(a) Family (b) Community
(c) Out group (d) Mother’s care

Q10: Socialization is a process of converting a biological
organism into..
(a) Modern man (b) Primitive man
(c) Human being (d) social man

Answers:
1) d 2) a 3) c 4) b 5) b 6) a 7) a 8) a 9) a 10) d

Read Also: Introduction to Sociology MCQS

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More
error: Content is protected !!