NTS SBP State Bank of Pakistan OG-2 Sample Past Papers

NTS SBP State Bank of Pakistan OG-2 Sample Past Papers MCQS Test Prepartion pdf                     ...
Read More

Introduction to Sociology Solved Multiple Choice Questions With Answers

Introduction to Sociology Solved Multiple Choice Questions With Answers

Q 1: Which of the social philosophers called sociology ”Social
Physics?
(a) August (b) Wolfed Pareto
(c) Mac lver (d) Herbert Spencer

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

Q 2: ”Main is a social animal” are the famous word of:
(a) Aristotle (b) Cristo (c) Spencer (d) Plato

Q 3: Sociology is the study of:
(a) Socio-political institutions (b) Political system
(c) Human behavior (d) Society

Q 4: Who defined sociology as a science for scientific social
development?
(a) August Comte (b) G.D. Mitchell
(c) Montesquieu (d) J.B. Mckee

Q 5: Which of the following statements is more correct?
(a) Sociology is a natural science
(b) Sociology is a social science
(c)Sociology is an applied science
(d) Sociology is a normative science

Q 6 : Sociology ”attempts the interpretative understanding of
social man said so?
(a) Mac lver (b) Max Weber
(c) T. Abel (d) W.F. Ogburn

Q 7: Sociology is a ‘value free science’ who said so?
(a) August Comte (b) Emile Durkheim
(c) Herbert (d) Max Weber

Q 8: The word ”Sociology” is derived from..
(a) Latin Word (b) Greek word
(c) A. Latin & Greek word (d) None of these

Q 9 : Who has defined sociology as a branch of study attempting
the interpretative understanding of social action?
(a) Kimball (b) Raymond Aron
(c) L.F. Ward (d) Max weber

Q 10: Sociology is the study of.
(a) the individual (b) groups
(c) Society & social institution (d) the state

Q 11: The term ”Sociology” was first coined by..
(a) charls Darwin (b) Max weber
(c) Emile (d) Auguste Compte

Q 12: The principle of natural selection was first applied in
sociology by..
(a) Herbert Spencer (b) Radcliffe-Brown
(c) Von weise (d) Tonnies

Q 13: Which of the following does not belong to the
Synthetic School?
(a) Hobhouse (b) Mannheim
(c) J.B. Mekee (d)Von Weise

Q14: The Greek thinkers Plato and Aristotle gave primacy to…..
a) The individual b) Religion
c) society d) The state

Answers:
1) a 2) a 3) d 4) a 5) b 6) a 7) b 8) c 9) a 10) a 11) d
12) c 13) d 1 4) c

Read Also: Sociology Solved MCQs Related to Individual And Society

 

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More
error: Content is protected !!