General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Subject Specialist SS Statistics MCQS Past Papers pdf

Subject Specialist SS Statistics MCQs Past Papers pdf, Statistics solved MCQs Notes Download.

1.The Central Value Calculated To Represent The Distribution As A Whole Is Called Measure Of.
A. Central Tendency
B. Dispersion
C. Skewness
D. Kurtosis
ANSWER: A

2.Sum Of Deviations Of Observations From Their Mean Cannot Be.
A. Zero
B. Other Than Zero
C. Less Than Zero
D. More Than Zero
ANSWER: B

3.The Arithmetic Mean Of First n Natural Numbers Is.
A. N(n+1)/2
B. N/2
C. N(n-1)/2
D. (n+1)/2
ANSWER: D

4.The Mean Of 10 Numbers Is 8 Then Sum Of These Numbers Is.
A. 10
B. 70
C. 80
D. 90
ANSWER: C

5.The Harmonic Is Affected By Change Of.
A. Origin
B. Scale
C. Origin And Scale
D. None
ANSWER: C

6.Which Of The Following Is Unaffected By Extreme Values.
A. Mean
B. Median
C. Mode
D. Both B) & C)
ANSWER: D

7.The Third Quartile Is Also Called.
A. Upper Quartile
B. Median
C. 75th Percentile
D. Both A) & C)
ANSWER: D

8.The Median For The Data – 2, 0, 2, 5, – 1, 4 Is.
A. 1
B. 4
C. 3.5
D. 2.5
ANSWER: A

9.The Sum Of Absolute Deviations From Median Is.
A. Minimum
B. Maximum
C. Zero
D. Negative
ANSWER: A

10.Which Of The Following Average Can Have More Than One Value.
A. Arithmetic Mean
B. Median
C. Mode
D. Harmonic Mean
ANSWER: C

11.Half Of The Difference Between Upper And Lower Quartiles Is Called.
A. Range
B. Coefficient Of Range
C. Coefficient Of Quartile Deviation
D. Quartile Deviation
ANSWER: D

12.The First Moment About Mean Is.
A. Zero
B. One
C. Variance
D. Standard Deviation
ANSWER: A

13.The Variance Of 7, 7, 7, 7, 7 Is.
A. Seven
B. Forty Nine
C. Zero
D. Positive
ANSWER: C

14.What Is The Value Of Var(5+3X) =.
A. 3.Var(X)
B. 9.Var(X)
C. 5+3.Var(X)
D. 5+9.Var(X)
ANSWER: B

15.First Two Moments About 5 Of A Variable Are 1 And 14, Then Variance Is.
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
ANSWER: D

16.The Lack Of Symmetry Is Called.
A. Central Tendency
B. Dispersion
C. Skewness
D. Kurtosis
ANSWER: C

17.Mean Deviation Is Always.
A. Less than Standard Deviation
B. More than Standard Deviation
C. Equal to Standard Deviation
D. Half of Standard Deviation
ANSWER: A

18.For A Positively Skewed Distribution.
A. Mean = Median = Mode
B. Mean > Median > Mode
C. Mean < Median < Mode
D. None Of Above
ANSWER: B

19.Mean Deviation Is Least When Deviations Are Taken From.
A. Mean
B. Median
C. Mode
D. Both A) & C)
ANSWER: B

20.The Degree Of Peakedness Is Called.
A. Central Tendency
B. Dispersion
C. Skewness
D. Kurtosis
ANSWER: D

21.A Simple Event.
A. A Collection Of Exactly Two Outcomes
B. Does Not Include Any Outcome
C. Includes One And Only One Outcome
D. Includes More Than One Events
ANSWER: C

22.The Probability Of An Event Is Always.
A. Greater Than Zero
B. In The Range Zero To One
C. Less Than One
D. Greater Than One
ANSWER: B

23.The Classical Probability Method Is Applied To An Experiment That.
A. Has Equally Likely Outcomes
B. Cannot Be Repeated
C. Has All Independent Outcomes
D. Does Not Have More Than Two Outcomes
ANSWER: A

24.The Relative Frequency Method Is Applied To An Experiment That.
A. Has All Dependent Events
B. Does Not Have Equally Likely Outcomes But Cannot Be Repeated
C. Has Equally Likely Outcomes And Can Be Repeated
D. Does Not Have Equally Likely Outcomes But Can Be Repeated
ANSWER: D

25.Two Mutually Exclusive Events.
A. Always Occur Together
B. One Time Occur Together
C. Can Sometimes Occur Together
D. Cannot Occur Together
ANSWER: D

26.P(A) = 0.6 And P(B) = 0.5 Which Of The Following Statement Is True.
A. A And B Are Mutually Exclusive
B. A And B Are Not Mutually Exclusive
C. A And B Are Independent
D. A And B Are Dependent
ANSWER: B

27.The Conditional Probability Of Event A Given That The Event B Has Already Occurred Is Written As.
A. P(A U B)
B. P(A ∩ B)
C. P(A/B)
D. P(B/A)
ANSWER: C

28.The Joint Probability Of Two Independent Events A And B Is.
A. P(A).P(B)
B. P(A).P(B/A)
C. P(A) + P(B)
D. P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
ANSWER: A

29.Which of the following values cannot be the probability of an event.
A. 0.72
B. 1.45
C. 0
D. 0.56
ANSWER: B

30.Two Dice Are Rolled. What Is The Probability Of Sum Seven.
A. 4/6
B. 3/6
C. 2/6
D. 1/6
ANSWER: A

error: Content is protected !!