General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Lecturer Statistics Solved MCQS Past Papers pdf

Lecturer Statistics Solved MCQS Past Papers pdf for kppsc and ppsc exams test preparation

1.Sampling is a.
A. Formula
B. Result
C. Variable
D. Technique
ANSWER: D

2.The numerical value calculated from population data is called.
A. Statistic
B. Parameter
C. Estimate
D. Estimation
ANSWER: B

3.The value estimated from sample data is known as.
A. Estimate
B. Parameter
C. Estimation
D. Statistic
ANSWER: D

4.A statistical population is defined as.
A. Totality of all individuals
B. Element
C. Unit
D. Set
ANSWER: A

5.A set of n sampling units selected from a population is called.
A. A sample of size n
B. Sampling element
C. Sample
D. Unit
ANSWER: A

6.A population can be either.
A. Finite and infinite
B. Constant
C. Variable
D. Fixed
ANSWER: A

7.A definite statistical plan concerned with all steps taken in the selection of a sample.
A. Sampling frame
B. Sampling design
C. Sampling element
D. Sampling unit
ANSWER: B

8.A complete list or a map that contains all the N sampling units in a population is called.
A. Sampling frame
B. Sampling design
C. Domain of study
D. Sub set of population
ANSWER: A

9.Sampling methods are divided into.
A. Two main categories
B. Three main categories
C. Four main categories
D. None of the above
ANSWER: A

10.Samples may be selected.
A. With and without replacement
B. With replacement only
C. Without replacement only
D. None of the above
ANSWER: A

11.The difference between sample mean and population parameter is called.
A. Standard deviation
B. Standard error
C. Sampling error
D. Random error
ANSWER: C

12.Standard deviation measures the variation found in.
A. Sample data
B. Population data
C. Sampling distribution
D. Random error
ANSWER: B

13.Standard error measures the variability in.
A. Population
B. Sample
C. Survey
D. Estimation
ANSWER: B

14.Stratified random sampling and simple random sampling are.
A. Probability sampling techniques
B. Non probability sampling techniques
C. Same
D. None of the above
ANSWER: A

15.Simple random sampling is a.
A. Probability sampling technique
B. Non probability sampling technique
C. Quota sampling
D. Stratified random sampling
ANSWER: A

16.When each element in the population has equal chance of selection is called.
A. Stratified random sampling
B. Simple random sampling
C. Quota sampling
D. Systematic sampling
ANSWER: B

17.Cluster sampling and systematic sampling are.
A. Same
B. Different
C. Probability sampling techniques
D. None of the above
ANSWER: C

18.Estimation is a.
A. Formula
B. Result
C. Process
D. None of the above
ANSWER: C

19.Estimate is a.
A. Result
B. Formula
C. Procedure
D. None of the above
ANSWER: A

20.Which of the following is a necessary condition for using a t-distribution table.
A. N is small
B. S is known but sigma is not
C. The population is infinite
D. Both a and b
ANSWER: D

21.A judge acquit an innocent person. It is an example of.
A. Type first error
B. Type second error
C. Correct decision
D. None
ANSWER: C

22.A deserving player is not selected in the team, it is an example of.
A. Type I error
B. Type II error
C. Both
D. None
ANSWER: A

23.Rejecting null hypothesis when it is false.
A. Type I error
B. Type II error
C. Correct decision
D. None
ANSWER: C

24.Accepting null hypothesis when it is true.
A. Type I error
B. Type II error
C. Correct decision
D. None
ANSWER: C

25.A misfit person is not selected for the job.
A. Type I error
B. Type II error
C. Both
D. None
ANSWER: B

26.Power of the test is denoted by.
A. 1- alpha
B. Alpha
C. 1- beta
D. Beta
ANSWER: C

27.The probability of rejecting null hypothesis when it is false.
A. Error
B. Power of the test
C. Type 1 error
D. None
ANSWER: B

28.In a randomized complete block design with four treatments and four blocks, the number of degree of
freedom for error is.
A. 12
B. 9
C. 6
D. 3
ANSWER: B

29.In a Latin square design with four treatments allocated to a 4*4 design, the number of degrees of
freedom for error is.
A. 12
B. 9
C. 6
D. 3
ANSWER: B

30.CRD stands for.
A. Complete randomized design
B. Complete design
C. Compile random design
D. None
ANSWER: A

error: Content is protected !!