General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Computer Application in Business Solved MCQS pdf

Computer Application in Business Solved MCQS pdf for B.Com Part-1 Solved, Past and Sample Papers, MCQS with Answers

1.The Latest 5th generation of computer is.
A. Vacuum tube
B. Transistors
C. Artificial intelligence
D. Integrated circuits
ANSWER: C

2.The basic operations are performed by computer are.
A. Arithmetic
B. Logical
C. Relational
D. All the above
ANSWER: D

3.The brain of the computer is.
A. CPU
B. Keyboard
C. Monitor
D. Mouse
ANSWER: A

4.Printer is an.
A. Input device
B. Output device
C. Both a & b
D. None
ANSWER: B

5.A physical part of the computer is.
A. Hardware
B. Software
C. Both a & b
D. None
ANSWER: A

6.Which port is a plug and play hardware interface.
A. Serial port
B. Parallel port
C. USB
D. Both a & b
ANSWER: C

7.RAM is a ____ storage device.
A. Primary
B. Secondary
C. Both a & b
D. None
ANSWER: A

8.A collection raw facts and figures is called.
A. Data
B. Information
C. Record
D. None
ANSWER: A

9.A collection of programs that performs a particular task is called.
A. Hardware
B. Software
C. Operating System
D. Assembler
ANSWER: B

10.Operating System is/are.
A. Linux
B. Windows
C. Appleā€™s Mac OS
D. All the above
ANSWER: D

11.The____ Copy is a digital/electronic form.
A. Hard Copy
B. Soft Copy
C. Both a & b
D. None
ANSWER: B

12.LCD stands for.
A. Light character diode
B. Light cathode display
C. Liquid crystal display
D. None
ANSWER: C

13.UNIVAC is.
A. Universal Automatic Computer
B. Universal Array Computer
C. Unique Automatic Computer
D. Unvalued Automatic Computer
ANSWER: A

14.What is the name of the circuit board that contained within the processor of computer.
A. Motherboard
B. Central processing unit
C. Microprocessor
D. Chipboard
ANSWER: A

15.The brain of any computer system is.
A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
ANSWER: C

16.The two kinds of main memory are.
A. Primary and secondary
B. Random and sequential
C. ROM and RAM
D. All of above
ANSWER: C

17.Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers.
A. First generation
B. Second generation
C. Third generation
D. Fourth generation
ANSWER: C

18.A hybrid computer.
A. Resembles digital computer
B. Resembles analogue computer
C. Resembles both a digital and analogue computer
D. None of the above
ANSWER: C

19.Chief component of first generation computer was.
A. Transistors
B. Vacuum Tubes
C. Integrated Circuits
D. None of above
ANSWER: B

20.To print graphics (hard-copy) in large size, you would want to use a/n.
A. RGB monitor
B. Plotter
C. Ink-jet printer
D. Laser printer
ANSWER: B

21.Which of the following IC was used in third generation of computers.
A. SSI
B. MSI
C. LSI
D. Both a and b
ANSWER: C

22.The main electronic component used in second generation computers was.
A. Transistors
B. Vacuum Tubes and Valves
C. Integrated Circuits
D. None of above
ANSWER: A

23.The output quality of a printer is measured by.
A. Dot per sq. inch
B. Dot per inch
C. Dots printed per unit time
D. All of the above
ANSWER: B

24.Which of the following storage devices can store maximum amount of data.
A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. Compact Disk
D. Flash Memory
ANSWER: B

25.Which of the following is not an input device.
A. OCR
B. Optical scanners
C. Voice recognition device
D. COM (Computer Output to Microfilm)
ANSWER: D

26.Magnetic disks are the most popular medium for.
A. Direct access
B. Sequential access
C. Both of above
D. None of above
ANSWER: A

27.Latest (5th) generation of computer is.
A. Vacuum tube
B. Transistors
C. Artificial intelligence
D. Integrated circuits
ANSWER: C

28.Which of the following is not processing.
A. Arranging
B. Manipulating
C. Calculating
D. Gathering
ANSWER: D

29.The arranging of data in a logical sequence is called.
A. Sorting
B. Classifying
C. Reproducing
D. Summarizing
ANSWER: A

30.The 3rd generation of the computer is.
A. Integrated circuits
B. Vacuum tube
C. Microprocessor
D. Transistors
ANSWER: A

error: Content is protected !!