Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

BS MS Botany MCQS Past Papers Notes Sample Papers

BS MS Botany MCQS Past Papers Notes Sample Papers in pdf download now

1.All of the these have cellular organization except.
A. Bacteria
B. Fungi
C. Algae
D. Viruses
ANSWER: D

2.The viruses which shows Lysogenic cycle are also called.
A. Virulent phage
B. Temperate phage
C. Bacteriophage
D. Masaic phage
ANSWER: B

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

3.Viruses can be recognized only by their.
A. Physical behaviour
B. Chemical behaviour
C. Biological behaviour
D. Physiological behaviour
ANSWER: C

4.These are only Intracellular obligate parasite.
A. Viruses
B. Fungi
C. Bacteria
D. Protozoans
ANSWER: A

5.All crystallized plant viruses have been found to consist mainly of.
A. Ribonucleoproteins
B. Deoxyribonucleoproteins
C. Riboflavin
D. Lipoproteins
ANSWER: A

6.The protein coat of T.M.V. consists of how many identical protein subunits.
A. 158
B. 2130
C. 18000
D. 6390
ANSWER: B

7.The phenomenon of transfer of genetic material (DNA) from one bacterium to another by third party
is called.
A. Transformation
B. Transduction
C. Conjugation
D. Binary fission
ANSWER: B

8. Techoic acid is usually present in.
A. Viruses
B. Protozoans
C. Gram negative bacteria
D. Gram positive bacteria
ANSWER: D

9.Which one is usually absent in bacteria.
A. Cell membrane
B. Ribosomes
C. Nuclear membrane
D. Chromatin
ANSWER: C

10.Bacteria having no flagella are termed as.
A. Peritrichous
B. Monotrichous
C. Atrichous
D. Lophotrichous
ANSWER: C

11.Bacillus aceti convert the sugar solution into.
A. Ethanol
B. Vinegar
C. Nitrate
D. Acetone
ANSWER: B

12.Bacteria have been descendent from the.
A. Blue Green Algae
B. Protozoans
C. Protists
D. Green Algae
ANSWER: A

13.Reserve food material in Blue green algae is.
A. Starch
B. Proteins
C. Lipids
D. Glycogen
ANSWER: D

14.The Eight cell stage in Volvox is known as.
A. Chantranchia
B. Androgonia
C. Plakea
D. Manubrium
ANSWER: C

15.Dwarf male in Oedogonium is called.
A. Oospore
B. Nannandrium
C. Aplanospore
D. Macrandous
ANSWER: B

16.A Virus which incorporate its DNA into the DNA of the host organism is.
A. Prophage
B. Virulent phage
C. Lytic phage
D. All of these
ANSWER: A

17.Viruses are.
A. Unicellular
B. Multicellular
C. Autotrophic
D. Non cellular
ANSWER: D

18.Which one is essential for the reproduction of viruses.
A. Living host
B. Vaccine
C. High temperature
D. Food and water
ANSWER: A

19.Tobacco mosaic disease is a…. disease.
A. Viral
B. Bacterial
C. Fungal
D. None of these
ANSWER: A

20.Which one is not the feature of bacteria.
A. Genetic recombination
B. Asexual reproduction
C. Decomposition
D. Multicellular
ANSWER: D

21.Which organelle is found in bacteria.
A. Mitochondria
B. Endoplasmic reticulum
C. Ribosome
D. Peroxisome
ANSWER: C

22.Pilli are involved in mating process between two bacteria called.
A. Conjugation
B. Transduction
C. Transformation
D. Budding
ANSWER: A

23.The locomotion in bacteria occur with.
A. Cilia
B. Flagella
C. Pseudopodia
D. Pilli
ANSWER: B

24.Cyanobacteria are photosynthetic partner in most of.
A. Mycorhiza association
B.Commensalism
C. Symbiotic association
D.Lichen
ANSWER: D

25.Photosynthetic bacteria liberate.
A. O2
B. CO2
C. Sulphur
D. H2S
ANSWER: C

26.Non motile spores formed from certain vegetative cells during unfavourable condition in Nost.
A. Heterocyst
B. Hormogonia
C. Akinete
D. Coenobium
ANSWER: C

27.In Nostoc heterocyst are concerned with.
A. Nitrogen fixation
B. Photosynthesis
C. Both A&B
D. Protection
ANSWER: A

28.Single filament of the nostoc without mucilage is called.
A. Hypha
B. Mycelium
C. Trichome
D. Colony
ANSWER: C

29.Which one of the following is a thallophyte.
A. Algae
B. Fungi
C. Both A&B
D. Angiosperm
ANSWER: C

30.Among the following which is obtained from algae.
A. Wax
B. Butter
C. Agar agar
D. Cheese
ANSWER: C

Islamic Studies Online MCQS Practice Test

Islamic Studies Online MCQS Practice Test Islamic Studies Islamiat Islamyat ...
Read More

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation, Download ...
Read More
error: Content is protected !!