General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Botany Solved MCQS pdf

Botany Solved MCQS pdf Past Papers Notes for test preparation

1.The inheritance of trait that is determined by gene located on sex chromosomes is called.
A. Sex linked trait
B. Sex linked inheritance
C. Sex dominant trait
D. All of these
ANSWER: B

2.The example of X- linked recessive trait in human is.
A. Colour blindness
B. Hepatitis
C. Polio
D. AIDS
ANSWER: A

3.The most commonly used restriction enzyme during genetic engineering is.
A. EcoR1
B. EcoR2
C. EcoR3
D. EcoR4
ANSWER: A

4.One common type of vector used during genetic engineering is.
A. Ribosome
B. Nucleus
C. Plasmid
D. Cosmid
ANSWER: C

5.The group of genes linked together and not showing independent assortment is called.
A. Linkage group
B. Crossing over
C. Mutation
D. Interference

ANSWER: A
6.When one or more complete sets of chromosomes are involved in the aberration, the condition is
called.
A. Haploidy
B. Diploidy
C. Aneuploidy
D. Euploidy

ANSWER: D
7.The individuals containing more than two multiples of the haploid chromosome sets are known as.
A. Haploidy
B. Diploidy
C. Aneuploidy
D. Polyploidy
ANSWER: D

8.Triticale is an example which polypoidy.
A. Allotetraploidy
B. Autotetraploidy
C. Both A and B
D. None of these
Answer: A

9.Rearrangement of genes in a part of chromosome is called.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Translocation
ANSWER: C

10.The movement of a segment of a chromosome between two non-homologous chromosomes is
known as.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Reciprocal translocation
ANSWER: D

11.If the centromere in not the part of rearranged-chromosome segment, the inversion is said.
A. Paracentric
B. Pericentric
C. Dicentric
D. Polycentric
ANSWER: A

12.Addition of gene in a part of chromosome is known as.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Translocation
ANSWER: B

13.The nucleic acid polymer of deoxyribonucleotides is called.
A. RNA
B. DNA
C. Nuclein
D. All of these
ANSWER: B

14.Nitrogen base is attached to carbon number ——- of a pentose sugar.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
ANSWER: A

15.A sequence of three nucleotides designating an amino acid is called.
A. Codon
B. Anticodon
C. Both A and B
D. None of these
ANSWER: A

16.In human, SRY gene is present on ___________ chromosome of man.
A. X
B. Y
C. Both X and Y
D. XX
ANSWER: B

17.T.H. Morgan (1910) discovered sex linkage in.
A. Honey bee
B. Bird
C. Moth
D. Drosophilla
ANSWER: D

18.The ends of two different pieces of DNA joined with the help of special enzyme is known as.
A. DNA amylase
B. DNA gyrase
C. DNA nuclease
D. DNA ligase
ANSWER: D

19.Genes are isolated by cutting the chromosomes by using special enzyme is known as.
A. Restriction endonuclease
B. Restriction exonuclease
C. Restriction mutase
D. All of these
ANSWER: A

20.The phenomenon of crossing over between homologous chromosomes, takes place during.
A. Mitosis
B. Meiosis
C. Interphase
D. Both A and B
ANSWER: B

21.When an organism gains or losses one or more chromosome, but not complete set. the condition is
termed as.
A. Haploidy
B. Diploidy
C. Aneuploidy
D. Polypoidy
ANSWER: C

22.Raphanobrassica is an exmple of which polypoidy.
A. Allotetraploidy
B. Autotetraploidy
C. Both A and B
D. None of these
ANSWER: A

23.Transfer of a segment of chromosome to another chromosome is called.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Translocation
ANSWER: D

24.If a segment of chromosome is turned around 180 degree and is reinserted into the chromosome,
the condition is known as.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Translocation
ANSWER: C

25.If the centromere is a part of the inverted segment, the inversion is known as.
A. Paracentric
B. Pericentric
C. Dicentric
D. Polycentric
ANSWER: B

26.In some cases, a pair of homologous chromosome is lost (2n-2), such condition is known as.
A. Monosomy
B. Trisomy
C. Tetrasomy
D. Nullisomy
ANSWER: D

27.Deoxyribose is deficient in one oxygen atom at carbon number.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER: A

28.The nucleotide are linked with each other by.
A. Phosphodiester bond
B. Diphophoester bond
C. Phosphoester bond
D. Ester bond
ANSWER: A

30.A specific tRNA molecule contains three consecutive ribonucleotides complementary to codon.
A. Codon
B. Anticodon
C. Both A and B
D. None of these
ANSWER: B

30.Cri Due Chat Syndrome in human beings occur as a result of.
A. Deficiency
B. Duplication
C. Inversion
D. Translocation
ANSWER: A

Leave a Comment

error: Content is protected !!