Computer Science Notes for Class 7

1. Physical part of a computer are known as___________.

a)Software b)Hardware c)Operating System d)Systemunit

2. ___________is a place where processing takes place.

a)Box b)CPU c)Monitor d)Systemunit

3. Processor is fixed on the________________.

a)Fan b)Chipboard c)Motherboard d)Expansion slot

4. There are___________types of memory.

a)Two b)Three c)One d)Four

5. A Processor acts like a/an__________________.

a)Heart b)Arm c)Brain d)Kidney

6. A Processor is also known as_____________.

a)CPU b)UPS c)UPC d)PUS

7. Arithmetic operations are performed by______________.

a).LU b).AU c).ALU d).CU

8. Which of the following part of the CPU controls the sequence of the instructions?

a)AU b).CU c).Lu d).ALU

9. RAM stands for__________.

a).randomAccess Memory b).RandomAnalysis c).Read Able Memory

d).RandomAvailable Memory

10. ROM stores data___________.

a).Permanently b)Temporarily c)Partially d)Fully

11. Which of the following is the highest speed slot?

a)ISA b)AGP c)PCI d)AGP

12. A video gameis played by using________________card.

a)Sound b)Modem c)Graphics d)Network information

13. Barcode Reader is a/an__________________device.

a)Output b)Input c)Display d)Storage

14. ____________is used in security system and criminal investigations.

a)Fingerprint Reader b)Robots c)Sound card d)Barcode Reader

 

15. ______________is also known as mechanical agent.

a).Computer b)barcode Reader c)Processor d)Robots

16.____________is the set of instruction given to the computer to perform a specific

a). Monitor b).Hardware c). Software d).Printer

17.________________ creates a link between a user and the computer.

a).Device Driver b)Utilities c) Operating Systemd).Image Viewer

18._______________ is the most famous type of Operating Systemfor personal

a). Linux b). Unix c). Microsoft Windows d).Mac OS

19.A system software that helps Operating System to communicate with a device is

a). Operating systemb). Device Driver c). Utility d).Graphics Software

20.___________is a programthat allows a user to analyze and maintain a computer.

a). Utility b). Device Driver c). Widows XP d).MS office

21.Windowsexplorer serves as a____________________________.

a). SystemManager b). File Manager c). Web Browser d).Device Manager

22.________is a utility programthat provides a facility to view and manage images.

a).Image Viewer b).Text Viewer c). systemViewer d).File Viewer

23. Disk scanner in windows is known as ______________________.

a). Disk cleanout b). Disk Cleanup c).Disk cleaning d).Disk Defragmenter

24.A computer software that helps users todo a specific task on a computer is known

a).systemsoftware     b).Ms office software

c).Anti-virus software d).Application software

25.________________ software are used to learn a particular skill.

a).Graphics b).Multimedia c).Educational d).Reference

26. Computer games is an example of _____________________software.

a).Entertainment b).ExamPreparation c). Reference d).System

27.Encyclopedia is an example of ___________________software.

a).Entertainment b).Educational c).productivity d)Reference

28. ___________is a renowned composing software.

a).MS PowerPoint b).MS Word c).Typing tutor d). Adobe Photoshop

29. ________software are used to create visual presentations.

a)Graphics. b).Multimedia c).MS Paint d).MS Excel

30. Whena computer starts, operating systemchecks all the ___________and loads

their drivers so a user can work properly.

a).Programb).Devices c).Drivers d).Network

31. Word is a type of _________________software.

a).Systemb).Application c).Utility d).Device Driver

32. ________view is the best way to see the work in Word.

a).outline b).Draft c).Print Layout d).Full Screen Reading

33. A user can view different areas of along document by_______a document.

a).Clipping b).breaking c).Splitting d).cutting

34. Delete key deletes letters from the ________________________ side.

a).Right b).Up c). Down d).Left

35.Undo feature is used to ___________________last change made in the document.

a). Discard b). Store c). Update d).Save

 

One Response to “Computer Science Notes for Class 7”

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 319 other subscribers

April 2017
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930