Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

KPPSC Lecturer Physics MCQS Sample Paper Important 45 MCQS

KPPSC Lecturer Physics MCQS Sample Paper Important 45 MCQS in pdf download and Online Practice

1.A wave on a string is reflected from a fixed end. The reflected wave.
A. Is in phase with the original wave at the end
B. Is 180◦ out of phase with the original wave at the end
C. Has a larger amplitude than the original wave
D. Has a larger speed than the original wave
ANSWER: B

2.A standing wave.
A. Can be constructed from two similar waves traveling in opposite directions
B. Must be transverse
C. Must be longitudinal
D. Has motionless points that are closer than half a wavelength
ANSWER: A

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

3.When a certain string is clamped at both ends, the lowest four resonant frequencies are measured to be
100, 150, 200, and 250Hz. One of the resonant frequencies (below 200Hz) is missing. What is it.
A. 25Hz
B. 50Hz
C. 75Hz
D. 125Hz
ANSWER: B

4.A string, clamped at its ends, vibrates in three segments. The string is 100cm long. The wavelength is.
A. 33.3cm
B. 66.7cm
C. 150cm
D. Need to know the frequency
ANSWER: B

5.Beats” in sound refer to.
A. Interference of two waves of the same frequency
B. Combination of two waves of slightly different frequency
C. Reversal of phase of reflected wave relative to incident wave
D. Two media having slightly different sound velocities
ANSWER: B

6.To produce beats it is necessary to use two waves.
A. Traveling in opposite directions
B. Of slightly different frequencies
C. Of equal wavelengths
D. Of equal amplitudes
ANSWER: B

7.In order for two sound waves to produce audible beats, it is essential that the two waves have.
A. The same amplitude
B. The same frequency
C. Slightly different frequencies
D. Slightly different amplitudes
ANSWER: C

8.Two stationary tuning forks (350 and 352Hz) are struck simultaneously. The resulting sound is observed to.
A. Beat with a frequency of 2beats/s
B. Beat with a frequency of 351beats/s
C. Be loud but not beat
D. Be Doppler shifted by 2Hz
ANSWER: A

9.Which of the following properties of a sound wave determine its “pitch”.
A. Amplitude
B. Distance from source to detector
C. Frequency
D. Phase
ANSWER: C

10.If two objects are in thermal equilibrium with each other.
A. They cannot be moving
B. They cannot be undergoing an elastic collision
C. They cannot have different pressures
D. They cannot be at different temperatures
ANSWER: D

11.When two gases separated by a diathermal wall are in thermal equilibrium with each other.
A. Only their pressures must be the same
B. Only their volumes must be the same
C. Only their temperatures must be the same
D. They must have the same pressure and the same volume
ANSWER: C

12.Suppose object C is in thermal equilibrium with object A and with object B. The zeroth law of thermodynamics states.
A. That C will always be in thermal equilibrium with both A and B
B. That C must transfer energy to both A and B
C. That A is in thermal equilibrium with B
D. That A cannot be in thermal equilibrium with B
ANSWER: C

13.The Zeroth law of thermodynamics allows us to define.
A. Work
B. Pressure
C. Temperature
D. Thermal equilibrium
ANSWER: C

14.The “triple point” of a substance is that point for which the temperature and pressure are such that.
A. Only solid and liquid are in equilibrium
B. Only liquid and vapor are in equilibrium
C. Only solid and vapor are in equilibrium
D. Solid, liquid, and vapor are all in equilibrium
ANSWER: D

15.Heat is.
A. Energy transferred by virtue of a temperature difference
B. Energy transferred by macroscopic work
C. Energy content of an object
D. A temperature difference
ANSWER: A

16.Heat has the same units as.
A. Temperature
B. Work
C. Energy/time
D. Heat capacity
ANSWER: B

17.Two different samples have the same mass and temperature. Equal quantities of energy are absorbed as
heat by each. Their final temperatures may be different because the samples have different.
A. Thermal conductivities
B. Coefficients of expansion
C. Densities
D. Heat capacities
ANSWER: D

18.For constant-volume processes the heat capacity of gas A is greater than the heat capacity of gas B. We
conclude that when they both absorb the same energy as heat at constant volume.
A. The temperature of A increases more than the temperature of B
B. The temperature of B increases more than the temperature of A
C. The internal energy of A increases more than the internal energy of B
D. The internal energy of B increases more than the internal energy of A
ANSWER: B

19.According to the first law of thermodynamics, applied to a gas, the increase in the internal energy during
any process.
A. Equals the heat input minus the work done on the gas
B. Equals the heat input plus the work done on the gas
C. Equals the work done on the gas minus the heat input
D. Is independent of the heat input
ANSWER: B

20.In an adiabatic process.
A. The energy absorbed as heat equals the work done by the system on its environment
B. The energy absorbed as heat equals the work done by the environment on the system
C. The absorbed as heat equals the change in internal energy
D. The work done by the environment on the system equals the change in internal energy
ANSWER: D

21.Of the following which might NOT vanish over one cycle of a cyclic process.
A. The change in the internal energy of the substance
B. The change in pressure of the substance
C. The work done by the substance
D. The change in the volume of the substance
ANSWER: C

22.Two identical rooms in a house are connected by an open doorway. The temperatures in the two rooms
are maintained at different values. Which room contains more air.
A. The room with higher temperature
B. The room with lower temperature
C. The room with higher pressure
D. Neither because both have the same pressure
ANSWER: B

23.An isothermal process for an ideal gas is represented on a p-V diagram by.
A. A horizontal line
B. A portion of a hyperbola
C. A portion of an ellipse
D. A portion of a parabola
ANSWER: B

24.Bragg’s law for x-ray diffraction is 2dsinθ = mλ, where the quantity d is.
A. The height of a unit cell
B. The smallest interatomic distance
C. The distance from detector to sample
D. The distance between planes of atoms
ANSWER: D

25.A real gas is changed slowly from state 1 to state 2. During this process no work is done on or by the gas.
This process must be.
A. Isothermal
B. Adiabatic
C. Isochoric
D. Isobaric
ANSWER: C

26.According to the kinetic theory of gases, the pressure of a gas is due to.
A. Change of kinetic energy of molecules as they strike the wall
B. Change of momentum of molecules as the strike the wall
C. Average kinetic energy of the molecules
D. Force of repulsion between the molecules
ANSWER: B

27.Air is pumped into a bicycle tire at constant temperature. The pressure increases because.
A. More molecules strike the tire wall per second
B. The molecules are larger
C. The molecules are farther apart
D. Each molecule is moving faster
ANSWER: A

28.The temperature of a gas is most closely related to.
A. The kinetic energy of translation of its molecules
B. Its total molecular kinetic energy
C. The sizes of its molecules
D. The potential energy of its molecules
ANSWER: A

29.Galvanometer can
A. measure current
B.detect current
C. measure current and voltage
D. measure voltage
ANSWER: B

30.Galvanometer can be converted into
A. Voltmeter
B. Ammeter
C. Ohmmeter
D. All of above
ANSWER: D

31.Quantum physics is largely the study of the.
A. Microscopic world
B. Macroscopic world
C. Telescopic world
D. None
ANSWER: A

32.The unit of Planckís constant is.
A. Js
B. EVs
C. Both Js & eVs
D. None
ANSWER: C

33.If the wave has more energy, its total energy must be an integeral multiple of.
A. Hf
B. Hc
C. Cf
D. None
ANSWER: A

34.An x ray is a form of radiations which are.
A. Electric
B. Magnetic
C. Electromagnetic
D. None
ANSWER: C

35.Compton wavelength is given by the relation.
A. Hmc
B. Fmc
C. H/mc
D. None
ANSWER: C

36.The unit of StefanñBoltzmann constant is.
A. W/m K4
B. W/m3 K4
C. W/m2 K2
D. W/m2 K4
ANSWER: D

37.A moving particle such as an electron can be described as a.
A. Transverse wave
B. Longitudinal wave
C. Matter wave
D. None
ANSWER: C

38.The wavelength associated with the matter wave is the particleís de Broglie wavelength and given by.
A. P/h
B. Ph
C. H/p
D. None
ANSWER: C

39.de Broglie suggested that equation (p=h/wavelength) might apply not only to photons but also to electrons.
A. Electrons
B. Protons
C. Neutrons
D. All
ANSWER: D

40.The wavelength associated with the electron is about the size of a typical.
A. Atom
B. Electron
C. Proton
D. Nucleus
ANSWER: A

41.If we increase the electron’s kinetic energy, the wavelength associated with it becomes.
A. Larger
B. Smaller
C. Remains same.
D. None
ANSWER: B

42.A simple traveling wave of any kind, be it a wave on a string, a sound wave, or a light wave, is described
in terms of some quantity that varies in a.
A. Particle like fashion
B. Electromagnetic fashion
C. Wave-like fashion
D. None
ANSWER: C

43.Which waves for nonrelativistic particles are described by Schrodinger’s equation.
A. Electromagnetic waves
B. Matter waves
C. Longitudinal waves
D. None
ANSWER: B

44.The SI unit of resistivity is.
A. Ohm-meter
B. Ohm/meter
C. Meter/ohm
D. None
ANSWER: A

45.In an insulator the highest band containing any electrons is.
A. Empty
B. Fully occupied
C. Partly occupied
D. None
ANSWER: B

Islamic Studies Online MCQS Practice Test

Islamic Studies Online MCQS Practice Test Islamic Studies Islamiat Islamyat ...
Read More

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation

Biology Solved MCQS for KMU CAT Entry Test Preparation, Download ...
Read More
error: Content is protected !!