PPSC FPSC Pakistan Studies MCQs General Knowledge

PPSC FPSC Pakistan Studies MCQs General Knowledge

Pakistan Studies MCQs Past Papers Notes Guess Papers Prepare Test

Khyber Pass connects Peshawar-Kabul
Kulk pass connects Gilgit-China.
Bolan pass connects Queta-Afghanistan.
Tochi pass connects Pak:-China.
Length of Silk Rourte (Korakorum Route) is 965 km.
Geneva Pact was signed on 14th April, 1988.
Simpla Pact was signed on 3rd July, 1972.
Numb: of words in anthem=50.
Numb: of lines in anthem=15.
Numb: of ammendements made 17.
Numb: of troops in a division are 12000 to 20,000.
Numb: of troops in brigade is 4000 to 5000.
Barrages built on Indus = 8.
Tarbela dam is in NWFP (Abotabad) on Indus river.(Largest)
Mangla dam is in AJK on Jehlum River(Highest)
Warsak dam is in NWFP near Peshawar on Kabul river.
Direct dialing system was introduced b/w Lahore and Rawalpindi for first time in 1964.
Rivers of Pakistan—– Punjab== Ravi+Chanab+Sutlaj.
:::: Sindh ===Indus, Hub.
NWFP==Kabul, Sawat, Zhob.
Baluchistan==Bolan.
Baluchistan is 43% of total Pak:.
Geographical divisions of Pak: are 1.Northern Mountains, 2. Western off-shoots of Himalayas, 3. Baluchistan Plateau, 4. Potohar Plateau & Salt range, 5. Lower Indus Plain, 6. Thar desert.
Broad Peak I is on Karokarum range.
Colonel Sher Khan belonged to Sindh Regement.
Kot Diji is a fort in Khairpur.
Ancient mosque of Pak: is at Bhambhor.
Time taken to sing National Anthem is 1 minute, 20 sec.
Instruments used are 38.
Texila is in Punjab and NWFP.
Rashid Minhas martyred in August 1971.
Mangla dam is on river Jehlum.
Old name of Supreme Court is Federal Court.
10 persons have received Nishan-e-Hyder.
Kharif (Summer Season) crops include—Cotton, rice, sugar cane, maize, Jaur and Bajra.
Rabi (Winter OCT-March) crops are wheat, gram, barley and tobacco.
Jhat Pat is the old name of Dera Allah Yar.
There are 7 rivers in Baluchistan.

Online Books MCQs for NTS Test Preparation

Online Books MCQs for NTS Test Preparation

Sir Syed established MAO College in 1875

Nawab Saleemullah Khan died on 12 February 1915.

Hamdard was published by Ali Jauhar.

First Round Table Conference was held in 1930.

Communal Award was published in 1932.

the viceroy of Indian during the 2nd World War was Lord Linlithgow.

Defense Council was formed on 1948.

The author of “Jinnah of Pakistan” is Stanley Walport.

Objectives Resolutions was passed on  12 March 1949.

Liaquat Ali Khan went to America in 1950.

The Simla Agreement was signed on 3rd July 1972.

The Legal Framework Order was issued by Yahya Khan.

Myth of Independence was written by Z. A. Bhutto.

The First Constituent Assembly was dissolved on 24th October 1954.

8th Amendment in the Constitution of 1973 was made in 1985.

  1. I. Chandrigar was the Prime Minister of Pakistan 6th.

Cripps Mission reached India in 1942.

Quaid-e-Azam reached Pakistan on……..August, 1947 .7th.

The First Constituent Assembly of Pakistan consisted of……..members at the time of the creation of Pakistan: 79.

Pakistan became Islamic Republic in 1956.

Nizam-e-Islam Party was founded by  Chaudry Muhammad Ali.

xv. The famous book “ Hayat-e-Javed” was written on the life of Sir Syed Ahmad Khan.

iii. The first Central Office of Muslim League was established in Lucknow.

iv. All India Muslim Students Federation was founded at  Aligarh.

v. Allama Iqbal get his Ph.D degree from Munich University.

vi. The first Anglo-Sikh war started in 1845.

Important Pakistan Studies Solved Questions

1. Who was the British Prime Minister at the time of the partition of India?

Ans: Attlee

2. When was it announced that June 1948 had been determined as the date of withdrawal of British power from India?

Ans: Feb. 20, 1947

3. Who was the Secretary of State for India at the time of partition in 1947?

Ans: Lord Listowel

4. Who was the Viceroy of India from 1943 to 1947?

Ans: Lord Wavell

5. When did Lord Mountbatten arrive in Delhi as new Viceroy of India?

Ans: March 22, 1947

6. Who was the Chief of the Viceroy’s staff from 1936 to 1947?

Ans: Lord Ismay

7. When did Jinnah meet Lord Mountbatten first time?

Ans: April 5, 1947

8. When did Lord Mountbatten announced the partition plan?

Ans: June 3, 1947

9. Which party formed government in NWFP after the 1946 elections?

Ans: All India Congress

10. Who was the Chief Minister of NWFP after the elections of 1946?

Ans: Khan Sahib

11. When was a Partition Council set up in Center and in Bengal and Punjab?

Ans: June 27, 1947

12. When was the Indian Independence Bill moved in the British Parliament?

Ans: July 4, 1947

13. When was the Indian Independence Bill passed by the British Parliament and became an Act?

Ans: July 18, 1947

14. When did Mountbatten address the Constituent Assembly of Pakistan?

Ans: 14th August, 1947

15. What is the exact time of creation of Pakistan?

Ans: 12 a.m. at the night between 14th and 15th August, 1947

16. At what time it was announced on Radio that at midnight the State of Pakistan will come into being?

Ans: On minute before midnight

17. Who first time announced in English “This is Pakistan Broadcasting Service” at the time of creation of Pakistan?

Ans: Mr. Zahoor Azar

18. Who first time announced in Urdu “This is Pakistan Broadcasting Service” at the time of creation of Pakistan?

Ans: Ghulam Mustafa Hamdani

19. When did Egypt announced its recognition of the new State of Pakistan?

Ans: 16th August, 1947

20. When did Pakistan apply for membership of UNO?

Ans: 16th August, 1947

21. Who were the members of the Steering Committee of the Partition Council in the Center?

Ans: Ch. Muhammad Ali and H.M. Patel

22. Apart from partition Council how many expert committees were formed to cover the whole field of administration?

Ans: 10

23. When did the Pakistan Assembly pass the resolution for changing the name of West Punjab to Punjab?

Ans: 07-01-1948

24. What is the estimated number of people who migrated on partition of India in 1947?

Ans: 8,500,000 (dubbed as “largest migration in history” by Information office Delhi).

25. What was the name of the force set up on partition to maintain law and order in the disputed areas?

Ans: The Punjab Boundary Force.

26. When did the Joint Defence Council for India and Pakistan decide to abolish the Punjab Boundary Force?

Ans: 29-08-1947

27. On 3rd September, 1947 Prime Ministers of India and Pakistan meet in a conference in Lahore. What was the agenda of the conference?

Ans: Restoration of Law and Order and Protection of Refugees.

28. Which airline helped movement of 35000 people from Pakistan to India between Oct. 20 to Nov. 30, 1947? (The same airline also moved 7000 Muslim Govt. officials and the families from Delhi to Pakistan).

Ans: British Overseas Airways Corporation

29. Which Indian city was proclaimed a “dangerous area” on Sept. 8, 1947?

Ans: Delhi

30. Who was the Supreme Commander of the Indian Armed Forces at the time of partition?

Ans: Field Marshal Lord Auchinleck

31. A Joint Defence Council was set up to supervise the division of armed forces and military stores and equipment. Who was its Chairman?

Ans: Lord Mountbatten

32. Who were other members of the Joint Defence Council?

Ans: Field Marshal Lord Auchinleck and two representatives of the India and Pakistan.

33. Who represented Pakistan in the Joint Defence Council meeting held in August, 1947 in Delhi?

Ans: Liaquat Ali Khan

34. The Joint Defence Council had to complete its task by March 31, 1948 but when was it abolished?

Ans: November, 1947

35. According to Mountbatten what was “the most difficult letter” that he had to “ever to write” in his life?

Ans: The letter he wrote to Auchinleck regarding abolishing the Joint Defence Council under pressure from his Indian cabinet.

36. Under the Partition agreement how many Sherman tanks were to be given to Pakistan?

Ans: 150

37. How many Sherman tanks were actually given to Pakistan?

Ans: Not even one

38. Where was the Inter-Dominion Defence Secretaries Conference held on May 3, 1948?

Ans: Delhi

39. What was the Cash balance of the former government of undivided India on Aug. 14, 1947?

Ans: 4000 million rupees

40. How much from the Cash balance was demanded by Pakistan?

Ans: 1000 million rupees

41. According to a financial agreement between both the countries reached in December 1947, what was the share of Pakistan from the cash balance?

Ans: 750 million rupees

42. How much of Pakistan’s share was actually paid after intervention of Gandhi?

Ans: 700 million

43. When was it announced that Jinnah would be the Governor General of Pakistan?

Ans: July 10, 1947

44. Who was the last Governor of the undivided Punjab?

Ans: Sir Evan Jenkins

45. What does RSS stand for ?

Ans: Rashtriya Swayamsewak Sangh

46. When did Liaquat Ali Khan move in the Constituent Assembly that the title of “Quaid-e-Azam” be used for Jinnah in official correspondence?

Ans: Aug. 12, 1947

47. Who was the Finance Minister in the first cabinet of the Dominion of Pakistan?

Ans: Ghulam Muhammad

48. When was Jinnah’s name read in Khutaba at the Pakistan colony mosque by the Sindh Education Minister Pir Illahi Bukhsh?

Ans: Aug. 22, 1947

49. When was it announced that Jinnah would act as Legal Guide to the Assembly in drafting the Constitution?

Ans: Aug. 23, 1947

50. When was the announcement made from Delhi for setting up a Constituent Assembly for Pakistan?

Ans: July 26, 1947