NTS UBL Officer Grade IV Sample Paper

NTS UBL Officer Grade IV Sample Paper and written test syllabus/pattern has announced recently. Test will be MCQS type including questions of English, Math and General Knowledge.

ENGLISH SECTION

Fill in the blank spaces.

1. The cat ______ away from the dog.
A. ran
B. run
C. rans
D. runs

2. He is the person ______ you should trust.
A. which
B. who
C. her
D. him

Select the synonyms for the words given in the questions below.

3. Tall:
A. short
B. tiny
C. small
D. Big

Select the antonyms for the words given in the questions below.

4. Beauty:
A. attractive
B. pretty
C. ugly
D. wonderful

5. Happy:
A. sad
B. jolly
C. delighted
D. joy

MATH SECTION

6. Mode of 3, 1, 2, 2, 1, 3, 4, 1, 1 is:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

7. Median of 3, 1, 2, 2, 1, 3, 4, 1, 1 is:
A. 1
B. 3
C. 4
D. 2

8. The product of (0.3) (0.3) (0.3) is:
A. 27
B. 0.27
C. 0.027
D. 0.0027

9. 45 is what percent of 9?
A. 200%
B. 300%
C. 400%
D. 500%

10. If a school is providing uniform to 367 students in the school at the rate of Rs. 1475 per uniform. The total bill of the uniforms is:
A. 441325
B. 541325
C. 641325
D. 541425

11.A space shuttle travels 7,80,720 km distance in 240 hours, how many km does it travel in one
hour?
A. 3253
B. 3153
C. 2353
D. 3263

12.If it takes 3 men 10 hours to complete painting a wall, then how much time would it take for 6
men to paint a similar wall
A. 5
B. 6
C. 10
D. 20

13.What is ๐Ÿ +๐Ÿ‘ ร— ๐Ÿโˆ’ ๐Ÿ’รท ๐Ÿ?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

14.H.C.F of 15 and 25 is _______.
A. 3
B. 5
C. 10
D. 150

15.L.C.M. of 5 and 7 is _______.
A. 21
B. 25
C. 35
D. 75

16. Complete the series: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, _____.
A. 19
B. 21
C. 23
D. 27

17.Which of the following fractions is between 1 and 2?
A. 7/9
B. 7/3
C. 9/4
D. 10/7
E. 12/5

18.The average age of 35 students in a class is 16 years. The average age of 21 students is 14 years.
What is the average age of the remaining 14 students?
A. 19 years
B. 15 years
C. 16 years
D. 20 years
E. None of the above

19. ๐Ÿ/๐Ÿ’ +๐Ÿ/๐Ÿ๐Ÿ–=?
A. ๐Ÿ/๐Ÿ๐Ÿ’
B. ๐Ÿ/๐Ÿ•
C. ๐Ÿ‘/๐Ÿ•
D. ๐Ÿ’/๐Ÿ15

20.Complete the series: 2, 3, 5, 7, 11, 13, ______.
A. 15
B. 17
C. 19
D. 23

21.If a: b = 3 : 5 and a : c = 5 : 7, what is the value of b : c?
A. 3 : 7
B. 21 : 35
C. 21 : 25
D. 25 : 21

22.If the average (arithmetic mean) of 2, 7, and x is 12, what is the value of x?
A. 9
B. 12
C. 21
D. 27
E. 36

23. If the age of my sister was half that of mine 5 years ago, how old was I 5 years ago if my sister is
now 11 years old.
A. 6
B. 11
C. 12
D. 17

24.The difference of two numbers is 9 and their sum is 35. The numbers are:
A. 21, 14
B. 22, 13
C. 23, 12
D. 24, 11
E. 25, 10

25.The product of (-6) (1/2) (-10) is
A. -15
B. 15
C. -30
D. 30
E. 120

GENERAL KNOWLEDGE SECTION

26.The largest ocean of the world is:

A. Atlantic Ocean
B. Pacific Ocean
C. Indian Ocean
D. North Sea
27.โ€œJeddahโ€ is the seaport of:

A. Jordan
B. Kuwait
C. Saudi Arabia
D. Iraq
28.The National Monument of Pakistan, is located in:

A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Peshawar
29.The new name of Lyallpur is:

A. Multan
B. Faisalabad
C. Abbottabad
D. Lahore
30. In which year did Pakistan win the cricket ODI world cup?

A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994

Answer Key:

1 A
2 B
3 D
4 C
5 A
6 A
7 D
8 C
9 D
10 B
11 A
12 A
13 C
14 B
15 C
16 B
17 D
18 A
19 B
20 B
21 D
22 D
23 C
24 B
25 D
26 B
27 C
28 C
29 B
30 B

Share this;