General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Business Mathematics Statistics MCQS Past Papers

Business Mathematics Statistics MCQS Past Papers for B.Com Part-1 Solved, Download in pdf

1.Statistics are.
A. Collected data for a predetermined purpose
B. Always numerically expressed
C. Aggregates of facts
D. All of these
ANSWER: D

2.A constant can assume.
A. Only one value
B. More than one value
C. Different values
D. No value at all
ANSWER: A

3.A descriptive measure of sample is called.
A. Statistics
B. Statistic
C. Parameter
D. None of above
ANSWER: B

4.The range of the scores 29, 3, 143,27,99 is.
A. 140
B. 143
C. 146
D. 70
ANSWER: A

5.Picking of some of the elements from the whole data is called.
A. Census
B. Population
C. Registration
D. Sample
ANSWER: D

6.Data which have been arranged in ascending or decending order are called.
A. Raw data
B. Grouped data
C. Arrayed data
D. Ungrouped data
ANSWER: C

7.Hights of students in a class make.
A. Quantitative data
B. Qualitative data
C. Discrete data
D. Continues data
ANSWER: A

8.A Graph of a frequency distribution is called.
A. Histogram
B. Frequency polygon
C. Ogive
D. All of them
ANSWER: D

9.When all the values in a series occur same times then _____ is not possible.
A. Mean
B. Median
C. Geometric mean
D. Mode
ANSWER: D

10.The measures of dispersion can never be.
A. Positive
B. Zero
C. Negative
D. Equal to 2
ANSWER: C

11.The scatter in a series of values about the average is called.
A. Central tendency
B. Dispersion
C. Skewness
D. Symmetry
Answer: B

12. Coding method is used to calculate:
A. Median
B. Mode
C. Mean
D. Weighted Average
ANSWER: C

13.Weights used in a price index are.
A. Percentage of total price
B. Quantities
C. Average of prices
D. None of these
ANSWER: B

14.In which method base year quantities are used.
A. Paasche’s method
B. Laspeyres’ method
C. Fisher’s method
D. Marshall’s method
ANSWER: B

15.Price relatives are a percentage ratio of current year price and.
A. Base year quantity
B. Previous year quantity
C. Base year price
D. Current year quantity
ANSWER: C

16.Questionnaire method is used in collection of.
A. Secondary Data
B. Primary data
C. Internet data
D. Count data
ANSWER: B

17.Students divided into different groups according to their intelligence will generate.
A. Numerical data
B. Quantitative data
C. Qualitative data
D. None of above
ANSWER: C

18.The Range of the value -5, -8 , -10, 0, 6, 10 is.
A. 0
B. 10
C.-10
D. 20
ANSWER: D

19.A collection of all the elements in a group is called.
A. Population
B. Sample
C. Data
D. Registration
ANSWER: A

20.Data classified by attributes are called.
A. Grouped data
B. Qualitative data
C. Quantitative data
D. Arrayed data
ANSWER: B

21.Mode of a series 2,2,2,3,3,3,4,3,3,2 is.
A. 3
B. 2 and 3
C. 4
D. None of these
ANSWER: A

22.The mean is affected by.
A. Change of origin
B. Scale of measurement
C. Both A & B
D. None of these
ANSWER: C

23.If Q3 = 20 and Q1 = 10, the coefficient of quartile deviation is.
A. 3
B. 1/3
C. 2/3
D. 1
ANSWER: B

24.In a symmetrical distribution the mean, median & mode are.
A. Sometimes equal
B. Always equal
C. Never equal
D. None of these
ANSWER: B

25.Which of the following is a relative measure of dispersion.
A. Standard deviation
B. Variance
C. Coefficient of variation
D. All of these
ANSWER: C

26.The variance of a constant is equal to.
A. Constant
B. Zero
C. Unity
D. None of these
ANSWER: B

27.The distribution is positively skewed if.
A. Mean < Mode
B. Mean > Mode
C. Mean > Median
D. Both B & C
ANSWER: D

28.The weights used in a quantity index are.
A. Percentages of total quantity
B. Prices
C. Averages of quantity
D. None of these
ANSWER: B

29. Laspeyres’ index number = 110, Paasche’s index number = 108, then Fisher’s Ideal index number is.
A. 110
B. 108
C. 100
D. 109
ANSWER: D

30.The prices used in the construction of consumer price index numbers are.
A. The retail prices
B. Wholesale prices
C. Fixed prices
D. None of these
ANSWER: A

Leave a Comment

error: Content is protected !!