General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

BS Physics Entry Test MCQS Past Papers in pdf

BS Physics Entry Test MCQS Past Papers in pdf download and online practice physics mcqs with answers

1. One femto is equal to:
(A) 10 atto (B) 100 atto
(C) 1000 atto (D) 10000 atto

Ans: C

2. Two vectors are of magnitude 50 and 31, their resultant might be?
(A) 82 (B) 15
(C) 78 (D) 91

Ans: C

3. Which one of the following is not a vector quantity?
(A) Kinetic energy (B) Momentum
(C) Acceleration (D) Force

Ans: A

4. A car travels a distance of 350 miles in 5.0 hours. Find its average speed:
(A) 10 miles/hr (B) 70 miles/hr
(C) 50 miles/hr (D) 60 miles/hr

Ans:B

5. What is the unit of Power?
(A) Watt (B) kilo watt hour
(C) Newton (D) Joules

Ans:A

6. What is the kinetic energy at the extreme position during SHM?
(A) Zero (B) Maximum
(C) Minimum (D) Constant

Ans: A

7. Which of the following can’t be used as a dielectric in a capacitor?
(A) Air (B) Wax
(C) Iron (D) Mica

Ans: C

8. Three resistors of 7 ohm, 5 ohm and 8 ohm are connected in series. The Current flow will be maximum through:
(A) 5 ohm (B) 7ohm
(D) 8ohm (D) Will be same through all resistors

Ans: D

9. The power dissipated in a resistor is 12.8 watts when 4A current is passed. How much
power will be dissipated if 6A current is passed through the same resistor?
(A) 16 watts (B) 24 watts
(C) 28.8 watts (D) 32.6 watts

Ans: C

10. An instrument which measure potential difference without drawing current?
(A) Potentiometer (B) 24 watts
(C) Galvanometer (D) Voltmeter

Ans; A

11. Ammeter is a galvanometer with:
(A) High resistance in series (B) High resistance in parallel
(C) Low resistance in series (D) Low resistance in parallel

Ans: D

12. Electric Generators work on the principle of:
(A) Coulomb’s law (B) Newton’s law of gravitation
(C) Ampere’s law (D) Electromagnetic Induction

Ans: D

13. A transformer has 100 turns on the input side and 500 turns on the output side. If the rms
value of the input voltage and current are 220 V and 2 A respectively, then the output
power is about:
(A) 480 watt (B) 220 watt
(C) 440 watt (D) 110 watt

Ans: C

14. Power factor of pure capacitive circuit is?
(A) -1 (B) 0
(C) +1 (D) 0.5

Ans: B

15, The frequency of AC used in Pakistan is:
(A) 30 Hz (B) 50 Hz
(C) 90 Hz (D) 180 Hz

Ans: B

16. Materials in which there is a very narrow gap between the conduction and valence energy band are called:
(A) Semiconductors (B) Superconductor
(C) Conductor (D) Insulator
21. A transistor cannot be used as a:
(A) Switch (B) Amplifier
(C) Power source (D) Invertor

Ans: A

17. When a metal surface is exposed to light it may emit electrons. The maximum energy of these electrons depends on:
(A) Intensity of light (B) Area of metal surface
(C) Wavelength of light (D) speed of light

Ans: C
18. Which of the following has greater speed in space?
(A) Gamma rays (B) Light
(C) Radio waves (D) All have same speed

Ans: D

Leave a Comment

error: Content is protected !!