General Knowledge MCQs

General Knowledge Past MCQs Notes Collection, Test Papers, Past Papers, Sample Papers for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

Everyday Science MCQs

Every Day Science Past MCQS, General Science Past MCQS Papers. Test Preparation, Important Notes, Guess Papers,Quiz Preparation ,Prepare ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Current Affairs MCQs

Comprehensive Collection of Current Affairs MCQs Notes for Preparation of Examinations, Current Affairs Tests, Quiz Questions Answers for ...
Read More

Urdu MCQs

Urdu Past MCQs Notes Papers, Punjab Public Service Commission Urdu Past MCQs,Sindh Public Service Commission Past MCQS, Balochistan ...
Read More

Computer Science MCQs Notes

Solved MCQs Past Papers Computer Science Past Papers Computer Science MCQs Notes for Preparation of Examinations Like Punjab ...
Read More

English MCQs

English Solved MCQS from Past Papers, English Literature Questions with Answers, English Objective Type Questions with Answers for ...
Read More

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website ...
Read More

Verbal Reasoning MCQS for USAT

Verbal Reasoning MCQS for USAT Test 2021, HEC USAT Test Syllabus Sample Papers

Complete the sentences by choosing the most appropriate word

1. There are _______ views on the issue of giving bonus to the employees.
a) Independent
b) Divergent
c) Modest
d) Adverse

Ans.B

2. Since she had not exercised in five years, Margarita attempt to jog five miles on her
first day of cardio-training was a little ______.
a) Pessimistic
b) Irrelevant
c) Quixotic
d) Relieved

Ans.D

3. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
6. HEIGHT: MOUNTAIN
a) Depth : Trench
b) Shade : Tree
c) Weight : Age
d) Speed : Highway

Ans.A

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

4. EXODUS
a) Influx
b) Home-coming
c) Return
d) Restoration

Ans.C

5. DETER
a) Twist
b) Intimidate
c) Encourage
d) Straighten

Ans.C

6. Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

WARRIOR
a) Soldier
b) Sailor
c) Pirate
d) Spy

Ans.A

Read the passage to answer question 16-20
The explosion of a star is an awesome event. The most violent of these cataclysms, which produce supernovae, probably destroys a star completely. Within our galaxy of roughly
100 billion stars the last supernova was observed in 1604. Much smaller explosions,
however, occur quite frequently, giving rise to what astronomers call novae and dwarf
novae. On the order of 25 novae occur in our galaxy every year, but only two or three are
near enough to be observed. About 100 dwarf novae are known altogether. If the exploding
star is in a nearby part of the galaxy, it may create a “new star” that was not previously
visible to the naked eye. The last new star of this sort that could be observed clearly from
the Northern Hemisphere appeared in 1946. In these smaller explosions the star loses only
a minute fraction of its mass and survives to explode again. Astrophysicists are fairly well
satisfied that they can account for the explosions of supernovae. The novae and dwarf
novae have presented more of a puzzle. From recent investigations that have provided
important new information about these two classes of exploding star, the picture that
emerges is quite astonishing. It appears that every dwarf nova – and perhaps every nova –
is a member of a pair of stars. The two stars are so close together that they revolve around
a point that lies barely outside the surface of the larger star. As a result the period of
rotation is usually only a few hours, and their velocities range upward to within a twohundredth of the speed of light.

7. According to the passage, our observations of nova are hampered by their extreme brightness.
a) Loss of mass
b) Speed of rotation
c) Distance from Earth
d) Tremendous violence

8. The production of supernova
a) occurs frequently
b) occurs 25 times in 1 year
c) occured in 1946
d) occured in 1604

9. By the term “new star” the author mean one that has recently gained in mass.
a) moved from a distant galaxy
b) become bright enough to strike the eye
c) not previously risen above the horizon
d) become visible by rotating in its orbit

10. Which from the following statement(s) true about novae and dwarf novae
I. 25 novae and super novae occur in our galaxy every year
II. occur in result of smaller explosions
III. only 100 of smaller explosions are known
a) I only
b) II only
c) III only
d) I and II

11. When novae and dwarf novae occur,
a) the star survive to explode again
b) the star destroys completely
c) the star devides in two parts
d) the star becomes a dwarf novae
e) None of these

Answers: D,D,C,B,A

12. TENET : THEOLOGIAN
a) predecessor : heir
b) hypothesis : scientist
c) recluse : rivalry
d) arrogance : persecution
e) guitarist : rock band

13. BADMINTON : SHUTTLECOCK
a) wicket : cricket
b) stick : golf
c) bridge : billiards
d) hockey : puck
e) mouse compute

14. OSCILLATE : PENDULUM
a) revolve : wheel
b) swim : fish
c) turn : car
d) spin : gyroscope
e) learn : student

15. SPECTACLE : VISIBLE
a) sports : exciting
b) caf
c) machine : capable
d) joke : laughable
e) sound : audible

Ans.B,D,A,E

error: Content is protected !!