Pak Navy Initial Test Past Papers MCQS Solved pdf

Pak Navy Initial Test Past Papers MCQS Solved pdf 2021 for preparation, pak navy past papers pdf ,pak navy intelligence test mcqs, pak navy ...
Read More

Physics Quiz Questions Answers 

Physics Quiz Questions Answers Practice MCQS Test of Physics

1.The work function of lithium is 2.5 eV. The maximum wavelength of light that can cause the Photo-electric effect in lithium is.
A. 3980Å
B. 4980 Å
C. 5980 Å
D. 6980 Å
ANSWER: B

Read Also: 20 Important Solved MCQS of Physics

Online MCQS Practice Tests

Multiple Choice Questions Tests With Answers,Online Free Tests for Entry Tests and Exams Preparation of Jobs. This website Page is particularly designed for Online ...
Read More

2.The K.E of a photo-electron, emitted on shining a light of wavelength 6.2 x 10-6 m on a metal surface of work function 0.1 eV, is.
A. 0.01 eV
B. 0.02 eV
C. 0.1 eV
D. 1.0 eV
ANSWER: C

3.Photoelectrons stopping potential depends on.
A. Frequency of incident light and nature of cathode material
B. The intensity of incident light
C. The frequency of incident light
D. Nature of cathode material
ANSWER: A

4.The stopping potential value is 0.6 V when the light source is kept at a distance of 20 cm. When the same source is kept at 40 cm away, the stopping potential is.
A. 0.6 V
B. 0.3 V
C. 1.2 V
D. 2.4 V
ANSWER: A

5.The expression for the Compton shift is.
A.
B.
C.
D.
ANSWER: B

6.X-rays of wavelength 0.15 nm are scattered from a block of carbon. The wavelength of x-rays scattered at 0° is.
A. 0.15 nm
B. 0.154 nm
C. 0.165 nm
D. 0.178 nm
ANSWER: A

7.In Compton scattering, if the incident photon has a wavelength of 0.2 nm and ϕ = 90°, the angle at which recoil electron appears is.
A. 30.12°
B. 38.46°
C. 44.57°
D. 53.12°
ANSWER: C

8.When white light is passed through cool gases, the spectra observed is.
A. Line spectra
B. Continuous spectra
C. Emission line spectra
D. Absorption line spectra
ANSWER: D

9.X-rays of wavelength 100 pm are scattered from a carbon target at ϕ = 90°. The kinetic energy of the recoiling electron is.
A. 12.4 KeV
B. 12.4 J
C. 295 eV
D. 295 J
ANSWER: C

10.The de-Broglie wavelength, of an electron accelerated to a potential of 400 V, is.
A. 0.03 nm
B. 0.04 nm
C. 0.12 nm
D. 0.06 nm
ANSWER: D

Pakistan Studies MCQs

Pakistan Studies Past MCQs, Pak Study Entry Test MCQs Papers, Pakistan Studies Objective Type Notes for Tests Exams ...
Read More

Islamic Studies MCQs

Islamiat Solved MCQs Notes Past Papers Islamic Studies,Islamiat,Islamyat Past MCQs Notes for Preparation of Examinations PPSC Islamic Studies ...
Read More
error: Content is protected !!