Solved MCQs English for Preparation of NTS Test Educators

Solved MCQs English for Preparation of NTS Test Educators
Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to D) below each.

1. There is a meeting _______ Friday.
A. by
B. on
C. in
D. at

Four options (A to D) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2. BIRD: CHIRP::
A. lion: roar
B. fish: school
C. lamb: shears
D. scorpion: sting

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
3. ORIGINAL:
A. useful
B. admissible
C. complex
D. borrowed

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4. Fazal attends a wedding party.
A. A wedding party is being attended by Fazal
B. A wedding party was attended by Fazal
C. A wedding party is attended by Fazal
D. A wedding party was being attended by Fazal

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5. Boy said, “I have captured the yellow snake”
A. Boy said that I have captured the yellow snake
B. Boy said that he had captured the yellow snake
C. Boy said that he have captured the yellow snake
D. Boy said to capture the yellow snake
Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6. STUDY:
A. to gain
B. to read
C. to absorb
D. to earn
Read the passage to answer questions 7 -8
There never used to be as many cars on the road as there are today. It
seems that as we improve the roads, more people want to drive. The more
roads there are, the more cars there are on them. In addition, people are
driving bigger and bigger cars. This also contributes to more crowded roads.
However, this trend will probably change as soon as gasoline prices
increase. The higher the price of gasoline, the smaller cars get. One thing
we probably won’t be seeing any time soon is faster cars. If you want to get
somewhere quickly, you still have to go by plane. Fortunately, plane tickets
are a lot cheaper than they used to be.

7. What is said about roads and cars?
A. Fewer people drive nowadays
B. The number of cars increases as roads improve
C. There will be fewer cars on the roads in the future
D. There are fewer good roads today
E. The longer the road, more are the cars and vise versa

8. Why will more people start driving smaller cars?
A. The price of gasoline is going up
B. The roads are getting crowded
C. The roads are getting smaller
D. The price of bigger cars is too high
E. The price of smaller cars are very cheap

Answers
1 B
2 A
3 D
4 C
5 B
6 B
7 B
8 A

NTS Solved Biology Physics Math Chemistry MCQs Sample Papers of SSE Science

NTS Solved Biology Physics Math Chemistry MCQs Sample Papers of SSE Science

Sample MCQs of English Urdu Islamiat General Knowledge Social Studies Portion

SUBJECT Portion

1. Which of the following is an example of a scalar quantity?
A. Velocity
B. Force
C. Angular momentum
D. Electrostatic potential
E. Acceleration

2. A 1000 kg car can accelerate from rest to a speed of 25 m/s in
10 s. What average power must the engine of the car produce in order to
cause this acceleration? Neglect friction loss.
A. 61.25 kW
B. 57.66 kW
C. 42.69 kW
D. 31.25 kW
E. 67.1 kW

3. A traveling wave, in which the particles of the distributed medium move
perpendicular to the direction of propagation of the wave is called:
A. Longitudinal Wave
B. Standing Wave
C. Transverse Wave
D. Both A and B

4. What is the product of both fermentation reactions and saponification
reactions?
A. An ester
B. An acid
C. An alcohol
D. A soap

5. Hydrogen bonding is maximum in:
A. Ethanol
B. Diethyl ether
C. Ethyl chloride
D. Triethyl amine

6. Which of the following is an exothermic reaction?
A. Combustion of methane
B. Decomposition of water
C. Nitration
D. Conversion of graphite to diamond

7. Which is the hardest substance?
A. Glass
B. Diamond
C. Corundum
D. Bauxite

8. Which of the following nitrogenous bases are found in DNA?
I. Thymine
II. Cytosine
III. Uracil
A. I only
B. II only
C. I and II only
D. II and III only

9. A type of movement that requires energy and that moves substances
against their concentration gradients is called:
A. Diffusion
B. Active transport
C. Osmosis
D. Transpiration

10. During Telophase:
A. Nuclear membrane is formed around daughter nucleus
B. Nucleolus is resynthesised
C. Spindle fibres break into tubulin subunits
D. All of the above

11. A vitamin used in the formation of red blood cells is
A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin B12
D. Calciferol

12.tan x cos x/sin x=?
A. 1/tanx
B. 1/cosx
C. 1
D. cos2x

13. A die is rolled what is the probability of getting a number which is even
and greater than 2?
A. 1/2
B. 1/3
C. 1/6
D. 1

Answers

1 D
2 D
3 C
4 C
5 A
6 A
7 B
8 C
9 B
10 D
11 C
12 C
13. B

Solved MCQs Sample Past Papers for Preparation of NTS Test SSE Computer Science

Solved MCQs Sample Past Papers for Preparation of NTS Test SSE Computer Science

Sample MCQs of English Urdu Islamiat General Knowledge Social Studies Portion

SUBJECT Portion
1. _________ is the packing of a data into single component.
A. Inheritance
B. Polymorphism
C. Encapsulation
D. Classes
E. Functions
2. _________ database helps in activities loading some task, assessing
queries and developing indexes.
A. Parallel
B. Network
C. Physical
D. Internet
3. _________ threads become problematic if thread is waiting for a source
to be available.
A. Preemptive multitasking
B. Multithreading
C. Cooperative multithreading
D. Mutually exclusive threads
4. Network topology in which the computers connect to a backbone cable
segment to form a straight line is called:
A. Star Network
B. Bus Network
C. Ring Network
D. Mash Network
5. Operating system is compulsory element for ___________ to run.
A. Network
B. Computer
C. Systems
D. All of the above

6. The DOS interface basically consists of:
A. Prompt against a plain background
B. Prompt against a dark background
C. Prompt against a colored background
D. None of the above

7. To represent something in the form of tables is:
A. Descriptive form
B. Tabular form
C. Linear form
D. Non linear form

8. Which option gives advantage(s) of a Database management system?
A. only data integrity
B. only security
C. data Integrity and Security
D. data definition language (DDL)

9. In Networks, the term bps is used for:
A. bytes per second
B. bits per second
C. bandwidth per second
D. baudrate per second
Answers
1 C
2 A
3 C
4 B
5 B
6 A
7 B
8 C
9 B