Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests

Solved MCQs Notes for Preparation of NTS Tests National Testing Service of Pakistan Preparation Notes Download PDF MCQs and Material for various posts National ...
Read More

BZU Entry Test Everyday Science MCQS Practice Test

BZU Entry Test Everyday Science MCQS Practice Test, Sample Papers of Everyday Science for Entry Test

1. Human body is about _____ water by weight.
(A) 50%
(B) 60%
(C) 70%
(D) 80%

2. The most abundant element in the Earth’s crust is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Silicon

3. The fluid part of blood is known as
(A) plasma
(B) platelets
(C) blood cells
(D) hormones

4. In general, Comets have __________ orbits.
(A) Elliptical
(B) Highly elliptical
(C) Circular
(D) Parabolic

5. The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number.
(A) Electron
(B) Proton
(C) Neutron
(D) Positron

6. For a fixed mass of gas at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will
(A) also decrease
(B) increase
(C) remains constant
(D) none of these

7. The lifespan of Red Blood Cells is __________ days.
(A) 60
(B) 120
(C) 180
(D) 240

8. The density of water is
(A) 1 g/cm3
(B) 1.5 g/cm3
(C) 2 g/cm3
(D) none of these

9. Radioactivity was discovered by
(A) Lord Kelvin
(B) J. J. Thomson
(C) Ernest Rutherford
(D) Henri Becquerel

10. The Sun’s mass is mainly consisting of hydrogen (about 73%). The second main
constituent (about 25%) is
(A) hydrogen
(B) helium
(C) carbon dioxide
(D) nitrogen.

11. The Sun is a/an
(A) Star
(B) Planet
(C) Asteroid
(D) Meteor

12. The average adult has a blood volume of about ________ liters.
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

13. The most abundant element in the universe is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Silicon

14. The most abundant element in the Earth’s crust is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon Dioxide
(D) Silicon

15. Each day human body breathe in ________ liters of air.
(A) 5,000 to 10,000
(B) 10,000 to 15,000
(C) 15,000 to 20,000
(D) 20,000 to 25,000

16. Deficiency of Vitamin-D results in
(A) night blindness
(B) rickets
(C) scurvy
(D) hair fall

17. The SI unit of “pressure” is
(A) pascal
(B) joule
(C) tesla
(D) henry

18. The densest substance on the Earth is
(A) Platinum
(B) Copper
(C) Steel
(D) Osmium

19. A camera uses a __________ to form an image.
(A) convex lens
(B) concave lens
(C) condenser lens
(D) none of these

20. Which from the following is NOT a conductor?
(A) Aluminium
(B) Silicon
(C) Graphite
(D) All are conductors

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
1. (B) 60%
2. (A) Oxygen
3. (A) plasma
4. (B) Highly elliptical
5. (B) Proton.
6. (B) increase
7. (B) 120
8. (A) 1 g/cm3
9. (D) Henri Becquerel
10. (B) helium
11. (A) Star
12. (B) 5
13. (B) Hydrogen
14. (A) Oxygen
15. (C) 15,000 to 20,000
16. (B) rickets
17. (A) pascal
18. (D) Osmium
19. (A) convex lens
20. (D) All are conductors

BZU Entry Test English MCQS Sample Papers

BZU Entry Test English MCQS Sample Papers for Admission Entry Test , English MCQS Practice Test for BZU Entry Test

English

1.She is _____ tired and cannot walk anymore.
(A) so
(B) too
(C) such
(D) so such

2.Tania is older _____ Sara, while Rebecca is _____oldest.
(A) than, an
(B) from, the
(C) then, the
(D) than, the

3.If Emma _____earlier, she would always be on time.
(A) gets up
(B) got up
(C) had get up
(D) had got up

4.She was watching the television, when he _____in.
(A) walk
(B) walks
(C) walked
(D) was walking

Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
5. BESEECH
(A) starving
(B) implore
(C) weak
(D) highly skilled

6. RAVENOUS
(A) starving
(B) voracious
(C) easily broken
(D) highly skilled
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in
the pairs of words in capital.

7. INTEREST : USURY
(A) frugal : fragile
(B) enmity : friend
(C) sand : dune
(D) frugality : parsimony

Fill in the blanks with suitable choices.

8. Kindly ask him to play the piano, he is a __________ pianist.
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) voracious
(D) vulnerable

9. Please be careful, the luggage contains __________ items.
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) voracious
(D) vulnerable

10. Due to gas leakage, all people especially children are
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) vulnerable
(D) voracious

11. I cannot concentrate, here is too much __________.
(A) detraction
(B) distraction
(C) people
(D) sound
(E) contraction

12. It is expected that the assembly will _________ these treaties.
(A) force
(B) ratify
(C) notify
(D) signify
(E) check

13. Oil is mostly _________ by trucks in England.
(A) transfer
(B) transmit
(C) transport
(D) travel
(E) deliver

14. Bus _________ are going to increase. So, commuters are worried.
(A) fees
(B) rates
(C) bills
(D) credits
(E) fares

15. Chinese __________ met foreign office officials in London.
(A) console
(B) counsel
(C) councel
(D) consul
(E) council

16. ABERRATION : ANOMALY
(A) auspicious : favorable
(B) cacophony : euphony
(C) eclectic : gifted
(D) fallow : badly felt
(E) erudite : stuffed

17. DETERIORATE : IMPROVE
(A) feckless : careless
(B) evanescent : exigent
(C) hope : hone
(D) accumulation : narrate
(E) obstinate : tractable

18. AGGRAVATE : ALLEVIATE
(A) later : precede
(B) urbane : naive
(C) evasive : wordy
(D) feeble : worker
(E) disavow : confront

19. VINDICTIVE : MERCY
(A) transient : fleeting
(B) elated : happy
(C) crestfallen : cognizant
(D) cajole : coax
(E) skeptical : trustfulness

20. ALGEBRA : MATHEMATICS
(A) physics : chemistry
(B) mathematics : science
(C) book : pencil
(D) college : university
(E) objective : subjective

Answer Key:

1.(B)
2.(D)
3.(B)
4.(C)
5 (B)
6. (A)
7. (D)
8. (B)
9. (A)
10.(C)
11. B
12. B
13. C
14. E
15. D
16. A
17. E
18. A
19. E
20. B

BZU Admission Entry Test Syllabus Sample Past Papers 2021

Bahauddin Zakariya University, Multan Sample Admission Test For Undergraduate Programms, BZU Admission Entry Test Syllabus Sample Past Papers 2021, BZU Entry Test Pattern 2021,bzu admission test past papers

There are 5 major sections of 20 MCQ’s each, sectins are:
1. English Language 20 MCQ’s
2. Basic Mathematics 20 MCQ’s
3. Everyday Science 20 MCQ’s
4. Pakistan Study / Genran Knowlegde 20 MCQ’s
5. Islamiat 20 MCQ’s

Instructions:
1- On Test Day, Please bring Roll Number slip, Original CNIC or Original Form-B, Pen/Ball Point and Clip Board.
2-No Mobile Phones and Calculators allowed in Examination Centre
3-Test will be of 100 MCQ’s to be attempted in 2:00 hours
4-Syllabus
5-All MCQ’s are compulsory and there is no negative marking
6-Please don’t write anything on Question Booklet, a separate sheet for rough work will be provided.
7-Please attempt all questions on answer sheet provided separately and write only one correct option on answer sheet as “A”, “B”, “C”,OR “D”.
8-Please write your answers in Capital (Block) Letters
9-Please comply with staff on duty for further instructions

error: Content is protected !!