Solved Everyday Science Past Papers of CSS

1. What is the body temperature of a normal man?

A. 81.1oC
B. 36.9oC
C. 98.6oC
D. 21.7oC

2. Which of the following helps in clotting of blood?

A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K

3. Total volume of blood in a normal adult human being is

A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters

4. Red blood corpuscles are formed in the

A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart

5. How many bones are there in an adult human being?

A. 210
B. 260
C. 206
D. 300

6. The pancreas secretes

A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these

7. Tibia is a bone found in the

A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face

8. The largest part of the human brain is the

A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these

9. What is the main component of bones and teeth?

A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate

10. The main constituent of hemoglobin is

A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these

11. The main function of the kidney is

A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food

12. The function of hemoglobin is

A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy

13. Which of the following glands secrete tears?

A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas

14. Which is the largest gland in the human body?

A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these

15. Which is the largest organ in the human body?

A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney

16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?

A. O
B. AB
C. A
D. B

17. Which gland in the human body is called the master gland?

A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen

18. How many bones are there in a newly born infant?

A. 206
B. 230
C. 280
D. 300

19. Which of the following have maximum calorific value?

A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins

20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D

21. The average heartbeat per minute in a normal man is

A. 50
B. 70
C. 80
D. 100

22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?

A. A
B. AB
C. B
D. O

23. Malaria is a disease which effects the

A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys

24. Which of the following diseases is caused by virus?

A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera

25. Medulla oblongata is a part of human

A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ
Answers

1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12. a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c
21. b 22. b 23. c 24. a 25. b

26. Myopia is a disease connected with

A. Ears
B. Eyes
C. Lungs
D. Brain

27. Leukemia is a disease of the

A. Lungs
B. Blood
C. Skin
D. Nerves

28. Short-sightedness can be corrected by using

A. Convex lens
B. Concave lens
C. Convex-concave lens
D. Concave-convex lens

29. Trachoma is a disease of the

A. Liver
B. Eyes
C. Lungs
D. Kidneys

30. Match the following

Column I Column II

A. Beriberi 1. Vitamin A
B. Scurvy 2. Vitamin B
C. Rickets 3. Vitamin C
D. Night Blindness 4. Vitamin D

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 1 3 4

(c) 2 3 4 1

(d) 2 3 1 4

31. Typhoid and cholera are typical examples of

A. Infectious diseases
B. Air-borne disease
C. Water-borne disease
D. None of these

32. Pyorrhea is a disease of the

A. Nose
B. Gums
C. Heart
D. Lungs

33. Lack of what causes diabetes.

A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins

34. Appendix is appendix is a part of

A. Small intestine
B. Large intestine
C. Stomach
D. Liver

35. Match the following columns

Column I Column II

A. Cataract 1. Bones
B. Jaundice 2. Eyes
C. Diabetes 3. Liver
D. Arthritis 4. Pancreas

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 2 3 1 4

(c) 1 3 4 2

(d) 3 2 4 1

36. Bronchitis is a disease of which of the following organs?

A. Blood
B. Bladder
C. Liver
D. Respiratory tract

37. ECG is used for the diagnosis of aliments of

A. Brain
B. Heart
C. Kidneys
D. Lungs

38. Biopsy is done on

A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken form a living body
C. Blood from veins
D. Blood from arteries

39. Barium is used for

A. Checking blood group
B. X-ray of alimentary canal
C. X-ray of brain
D. None of these

40. Dialysis is used for the treatment of

A. Kidney failure
B. Heart weakness
C. Brain diseases
D. None of these

41. Insulin is injected into the intestines by

A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder

42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of

A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria

43. Which of the following pairs is incorrect?

A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey

44. Match the following columns

Column I Column II

A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 4 1

(d) 4 3 2 1

45. Ricketts is a disease of the

A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood

46. Which of the following statements is correct

A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these

47. Lungs are situated in the

A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity

48. The human cell contains

A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes

49. Enzymes help in

A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction

50. Food is normally digested in the

A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines

ANSWERS

26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a
36. d 37. b 38. b 39. b 40. a
41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c

Comments are closed.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 319 other subscribers

April 2017
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930