Computer Software Hardware General Knowledge Related Questions Answers

Computer Software Hardware General Knowledge Related Questions Answers

1. BIOS is the abbreviation of ………….
A. Basic Input Output System B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol D. Base Input Output System
Answer: A
2. What do you call a single point on a computer screen
A. Cell B. Element
C. Pixel D. Bit
Answer: C
3. How was the generation of computer classified?
A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer
Answer: A
4. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
A. Keyboard B. System Bus
C. Monitor D. Memory
Answer: B
5. Which is a valid program to access the Internet?
A. Access B. Front Page
C. Windows Explorer D. Netscape
Answer: D
6. Which one is the Low Level Language?
A. Assembly B. Visual Basic
C. Java D. C++
Answer: A
7. Which is a volatile memory?
A. ROM B. BIOS
C. PROM D. RAM
Answer: D
8. The digital signals can be represented by
A. Binary Codes B. 0 and 1
C. High and Low D. all of the above
Answer: D
9. Which program can be used for email?
A. Internet Explorer B. Outlook Express
C. NetMeeting D. FrontPage
Answer: B
10. Modulator-demodulator is a device that converts:
A. Digital signal into analog signal
B. Analog signal into digital signal
C. Both A and B
D. None of the above
Answer: C
11. _______ is used for scanning the pictures and putting them in digitized form in the computer.
A. CD-ROM B. Plotter
C. Bar-coder D. Scanner
Answer: D
12. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are………….
A. Word processors B. Spreadsheet packages
C. Multimedia S/W D. None of the above
Answer: C
13. Which statement is valid?
A. 1 KB = 8 bytes B. 1 MB = 8 KB
C. 1 KB = 1024 bytes D. 1 MB = 1024 bytes
Answer: C
14. Which device is used to process data?
A. CPU B. RAM
C. DCU D. VDU
Answer: A
15. Who is known as the father of Computer Science?
A. Charles Babbage B. Howard Aiken
C. Dr. Herman Hollerith D. Blaise Pascal
Answer: A
16. What is the capacity of a 3.5” Floppy Disk?
A. 360KB B. 720KB
C. 1.2MB D. 1.44MB
Answer: D
17. A Personal Computer (PC) is a …………….. Computer.
A. Super B. Main Frame
C. Mini D. Micro
Answer: D
18. What type of printers are Dot Matrix Printers?
A. Laser B. Inkjet
C. Impact D. Drum
Answer: C
19. What is the full form of RAM?
A. Read Access Memory B. Random Access Memory
C. Rapid access Memory D. none
Answer: B –

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *