Computer General Knowledge Quiz for Competitions

Computer General Knowledge Quiz for Competitions

1. Which technology is used in Compact disks?
A. Mechanical B. Electrical
C. Electro Magnetic D. Laser
Answer: D
2. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A. Floppy Disk B. Hard Disk
C. Compact Disk D. Magneto Optic Disk
Answer: B
3. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A. IBM B. Seagate
C. Microsoft D. 3M
Answer: B
4. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A. Hardware B. Software
C. Firmware D. ROM ware
Answer: C
5. Memory unit is one part of
A. Input device B. Control unit
C. Output device D. Central Processing Unit
Answer: D
6.Who built the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard B. John Mauchly
C. Blaise Pascal D. Howard Aiken
Answer: C
7. The earliest calculating devices are
A. Abacus B. Clock
C. Difference Engine D. None of these
Answer: A
8. Punched cards were first introduced by
A. Powers B. Pascal
C. Jacquard D. Herman Hollerith
Answer: D
9. Word length of a Personal Computer is ___
A. 4 bits B. 8 bits
C. 16 bits D. 64 bits
Answer: B
10. Cursor is a ____
A. Pixel B. Thin blinking line
C. Pointing device D. None of these
Answer: B
11. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A. System Software B. Application Software
C. Utilities D. None of the above
Answer: A
12. Which device is required for the Internet connection?
A. Joystick B. Modem
C. CD Drive D. NIC Card
Answer: B
13. What does DMA stand for?
A. Distinct Memory Access B. Direct Memory Access
C. Direct Module Access D. Direct Memory Allocation
Answer: B
14. When did John Napier develop logarithm?
A. 1416 B. 1614
C. 1641 D. 1804
Answer: B
15. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?
A. 680 KB B. 680 Bytes
C. 680 MB D. 680 GB
Answer: C
16. ATM stands for?
A. Automatic Talking Machine
B. Automatic Teller Machine
C. Analog Teller Machine
D. Automatic Ticketing Machine
Answer:B
17. The Second Generation Computer was based on ………….
A. Vacuum Tube B. Silicon Chips
C. Transistor D. Bio Chips
Answer: C
18. The Third Generation Computer was made with ………….
A. Vacuum Tube B. Discrete Components
C. IC D. Bio Chips
Answer: C

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *